Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Boldog születésnapot, Envisat!
(Rovat: Környezetünk védelme, Envisat - 2007.03.13 07:46.)

Az ESA földmegfigyelő mesterséges holdja 5 éve, 2002. február 28-án startolt Kourouból, Ariane rakétával.

A világ jelenlegi legnagyobb méretű és legösszetettebb feladatokat ellátó földmegfigyelő műholdja több mint 26 ezer keringés, egymilliárd megtett kilométer után is kitűnő állapotban van. Tíz mérőműszere naponta mintegy 280 Gbyte mennyiségű adatot szolgáltat. Az első öt év eredményeit a svájci Montreux-ben április végén megrendezendő nagyszabású tudományos konferencián elevenítik fel. Az évforduló egyúttal az Envisat névleges élettartamának végét is jelenti. Az ESA tagállamai ugyanakkor megegyeztek, hogy legalább 2010-ig folytatják a programot.

Az ESA születésnapi ajándéka négy képgaléria. Ezek a látványos felvételek segítségével áttekintést adnak program alkalmazási területeiről. A négy kategória: légkör, szilárd földfelszín, óceánok és jég. Az Envisat eredményeiből, képeiből az Űrvilág is rendszeresen válogat. Az évforduló tiszteletére most mind a négy galériából kiválasztottunk egy-egy képet.


A légszennyező nitrogén-dioxid oszlopsűrűsége a troposzférában. Feltűnőek az ipari termelésben élenjáró vidékek. Az adatokat a SCIAMACHY műszerrel 2006-ban gyűjtötték. (Kép: KNMI/IASB/ESA)


Interferogram a Bam (Irán) térségében történt földrengés következtében létrejött felszínmozgásról, az Envisar ASAR apertúraszintézis-radarjának 2003. december 3-i és 2004. február 11-i felvételének összehasonlításával. (Kép: Politecnico di Milano)


Az óceán színének változása a plankton feláramlása következtében, Mauritánia partjainál. Envisat MERIS felvétel, 2002. március 22. (Kép: ESA)


A Foxe-öböl a sarkkörön túl, Kanada északkeleti részén. Envisat AATSR, 2004. január 28. (Kép: ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024