Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

2006 az űrszemét éve volt
(Rovat: Környezetünk védelme, Katasztrófák ellen - 2007.01.26 07:44.)

Tavaly az év második felétől átlagosan havonta egyszer szétdarabolódott egy-egy Föld körüli pályán keringő űreszköz, teleszórva környezetét veszélyes törmelékkel.

1993 óta egyetlen évben sem történt ennyi űrszemetet „termelő” esemény – írja a Space.com szerzője. Bár az év jól indult, májustól kezdve összesen 8 műhold vagy elhasznált rakétafokozat tört darabokra. Köztük megtalálható egy 7 tonna tömegű orosz kémműhold, egy japán és két amerikai rakéta. A legmeglepőbb egy amerikai Delta-2 rakéta 17 éve keringő második fokozatának szétrobbanása volt. Mivel üzemanyag már nem volt benne, lehet, hogy egy másik testtel ütközött.

Az űrszemét egyre növekvő problémát jelent, hiszen a kisebb-nagyobb darabok veszélyesek lehetnek a már fent keringő, illetve később indítandó műholdakra és űrhajókra. Különösen a népszerű pályák (alacsony pályák, geostacionárius pálya) érintettek, mivel ott keletkezik a legtöbb törmelék, és persze oda szánják a legtöbb új holdat is.


A legtöbb törmelék az 2000 km-nél alacsonyabb pályákat szennyezi. (Kép: NASA)


Az Egyenlítő fölött kb. 36 ezer km-re húzódó geostacionárius pályát látványosan jelzik az ott levő használaton kívüli űreszköz-darabok. Magasabb szélességeknél a pontok az elnyúlt, nagy pályahajlású orosz műholdak maradványait jelzik. (Kép: NASA)


Az űrszemét térbeli eloszlása „felülnézetből”, poláris irányból. (Kép: NASA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021