Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A globális felmelegedésről
(Rovat: Környezetünk védelme - 2006.10.31 08:18.)

Az amerikai űrhivatal legújabb tanulmánya szerint a Földön évezredek óta nem látott hőmérsékleti értékek a jellemzők.

Bolygónk felmelegedése különösen az elmúlt 30 évben gyorsult fel. Értéke mostanra elérte az évtizedenkénti 0,2°C-os sebességet. Egyre nyilvánvalóbbnak tűnik, hogy az emberi tevékenység során kibocsátott szennyező anyagoknak szerepük van a veszélyes folyamat előidézésében. Az üvegházhatást előidéző gázok csapdába ejtik a napsugárzás hőjét, ezáltan hozzájárulnak a földfelszín felmelegedéséhez. A természetes úton is keletkező szén-dioxid, metán, vízgőz mellett számos, csak az ipari tevékenység folyamán felszabaduló gáz kerül a légkörbe.


A globális felszíni hőmérsékleti anomália alakulása 1880 óta. A fekete pontok éves átlagértékeket mutatnak, a piros görbe ötéves átlagokat jelöl. (Kép: NASA)

Szembetűnő, hogy az északi félteke magasabb szélességeinél a legdrámaibb a változás. Ennek oka a jég- és hótakaró, amely a melegedés hatására fogyatkozik. Az alóluk előbukkanó, sötétebb felszín további hőt képes tárolni, így erősíti a folyamatot. Az óceánok általában lassabban melegszenek, a mélyebb vízrétegek több hőt képesek elnyelni. A Csendes-óceán nyugati és keleti medencéje közötti különbségek ugyanakkor a globális időjárási anomáliákat okozó El Niño-jelenség erősödését vetítik elő.


A világtérképen a színkódok a 2001-2005 közötti hőmérsékleti átlagértékeknek a korábbiakhoz képest mért eltérését jelölik. Az összehasonlításhoz az 1951 és 1980 közötti értékeket vették alapul. A legsötétebb szín a legnagyobb, 2°C-os melegedést jelzi. (Kép: NASA)

Kimutatható, hogy a felmelegedésre az élővilág is reagál. Bizonyos állat- és növényfajok elterjedési területe lassan a sarkvidékek irányába kezd húzódni.

A kutatási jelentésben megfogalmazott tanulság igencsak riasztó. Mostanra a globális hőmérsékleti értékek kb. 1°C-ra megközelítették az elmúlt egymillió évre jellemző maximumot. Még 2-3 fokos melegedés után már valószínűsíthető, hogy a Föld nem marad ugyanolyan bolygó, mint amilyennek megszoktuk...

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023