Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Gyorsuló jégolvadás Grönlandon
(Rovat: Környezetünk védelme, Envisat - 2006.03.03 07:45.)

Műholdradar-interferometriás mérések alapján kimutatták, hogy az utóbbi években a grönlandi gleccserek gyorsabban haladnak a tenger felé.

Grönland, Földünk legnagyobb szigete közel 20 magyarországnyi összefüggő jégtakaróval rendelkezik, amely 2,85 millió köbkilométernyi jeget zár magába. Nemrég megállapították, hogy miközben a jégmező a peremvidékein fogyatkozik, addig a sziget középső részén és az 1500 méter feletti régiókban vastagodik a sziget jégtakarója. (Erről az Űrvilágban is írtunk, ld. a lenti linket.)

A napokban újabb eredményt közöltek amerikai kutatók a Science-ben. Méréseik szerint a grönlandi gleccserek egyre nagyobb sebességgel haladnak a tenger felé. Akad olyan, amely évente 14 kilométert is megtesz. A kutatók 30 grönlandi gleccser mozgását vizsgálták. A legjelentősebb sebességnövekedést a sziget déli részének jégárainál tapasztalták. Az olvadás következtében a gleccserek talapzata síkosabbá válik, és a jégárak mozgása felgyorsul. Ennek következtében egyre több jéghegy szakad le róluk a partokon, melyek elolvadva hozzájárulnak a világtenger szintemelkedéséhez.


Műholdfelvétel Grönlandi déli csúcsáról (ENVISAT MERIS, 2006. február 16.; kép: ESA)

A kutatók szerint Grönland déli részén a felszíni hőmérséklet-emelkedése, míg az északin az ideáramló melegebb légtömegek okozzák a gleccserek sebességnövekedését. Az elmúlt 20 évben a levegő hőmérséklete a sziget délkeleti részén 3 fokkal emelkedett, és 2350-re akár nyolc fokkal is magasabb lehet az átlaghőmérséklet. További részletek az [origo]-n, Ladányi László cikkében olvashatók (a linket ld. alább).

A következtetéseket az ESA földmegfigyelő mesterséges holdjai (ERS-1, ERS-2 és ENVISAT), valamint a kanadai Radarsat-1 hold adataiból vonták le. A hosszú időn át rendszeresen készített radarképek összehasonlításával pontosan megállapíthatók a földfelszín kismértékű változásai is.


Radarkép egy grönlandi gleccsermezőről a sziget nyugati oldalán, Baffin-öböl partjánál (ENVISAT ASAR apertúraszintézis-radar, 2006. február 16.; kép: ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024