Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Tiltakozás a Plútó-szonda ellen
(Rovat: Környezetünk védelme, New Horizons - 2006.01.07 08:19.)

Egy amerikai atomenergia-ellenes szervezet demonstrációt szervez a floridai Cape Canaveral mellett, mivel a NASA rövidesen felbocsátandó New Horizons űrszondájának fedélzetén radioaktív plutónium is lesz.

A Space.com beszámolója szerint a tiltakozást január 7-re hirdette meg az űrbe telepített fegyverek és nukleáris energiatermelés ellen fellépő hálózat (Global Network Against Weapons & Nuclear Power in Space). A Plútóhoz és – a program meghosszabbítása esetén – a Kuiper-övezet még ki nem választott égitestjeihez indítandó szonda radioizotópos termoelektromos generátorához szállítja a plutóniumot. (A berendezés a plutónium-238 atommagok bomlása során keletkező hőt alakítja elektromos árammá.) A Naprendszer távoli vidékein a napsugárzás már annyira gyenge, hogy a „hagyományos” napelemes energiatermelés reménytelen. Ezért számos korábbi űrszonda (pl. a Voyagerek, a Galileo, a Cassini) szállított hasonló elven működő generátort – baj nélkül.

Amíg a szonda el nem hagyja a Föld környezetét, baleset esetén elvileg a légkörbe is juthat a plutónium. A demonstrálók képviselőjének véleménye szerint lehet, hogy ezúttal is „megússza” a NASA a startot baleset nélkül. (Legutóbb a Cassini esetében, a Föld közelében végrehajtott gravitációs hintamanőver idején, 1999 augusztusában voltak jelentős tiltakozások.) Ugyanakkor a példák azt mutatják, hogy az űrtechnika hibázhat is, ezért ha a következő években nagy számban indítanának hasadóanyagot hordozó űreszközöket, félő, hogy a baj előbb-utóbb bekövetkezne. A nyilatkozó ebben az összefüggésben utalt a NASA majdani holdbázisait ellátó lehetséges atomreaktorokra.

A New Horizons szonda a tervek szerint január 17-én startol – reméljük sikerrel.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023