Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Orvhalászat ellen Envisat
(Rovat: Környezetünk védelme, Üzlet és munkahely , Envisat - 2005.12.06 08:08.)

A szigorúan védett patagóniai foghal illegális halászatának visszaszorítására műholdas távérzékelési adatokat is bevetnek.

Az afrikai, ausztráliai és antarktiszi kontinensektől nagyjából egyenlő távolságra, az Indiai-óceán közepén fekvő Kerguélen-szigetek a Föld egyik „legfélreesőbb” szárazföldje. A terület francia fennhatóság alatt áll. A környékbeli vizekben viszonylag nagy számban fordul elő a patagóniai foghal (Dissostichus eleginoides), más nevén chilei tengeri sügér, amely egy fokozottan védett halfaj. Húsának feketepiaci ára miatt szokás „fehér aranynak” is nevezni. A 40 millió éves különleges halfaj a túlhalászat miatt a kipusztulás szélére került.

A patagóniai foghal – mint neve is mutatja – Dél-Amerika partjai közelében is előfordul. Vére „fagyálló”, ezért egyike azon kevés élőlényeknek, amelyek meg tudnak élni az antarktiszi jégmezők alatti tengerben. Fontos szerepet tölt be a táplálékláncban, mint a bálnák és fókák eledele. Egy-egy példány akár 40 évig is elél, de egy évtizedig is eltart, mire teljesen kifejlődik. Ezért ez a faj különösen érzékeny a beavatkozásra.

Radaros műholdas távérzékelési adatok segítségével az orvhalászok hajóinak 90%-át sikerült eltüntetni a környékről. A méréseket az európai Envisat és kanadai Radarsat-1 holdak szolgáltatják. Az információkat a francia haditengerészet veszi, akik gondoskodnak a halászhajók eltávolításáról. A Kerguélen-szigetek, illetve a „közeli” francia területek több száz km-es körzetében csak francia illetőségű, szigorú kvóták alapján halászó hajók dolgozhatnak. (A természetvédelem mellett így a szigorú fellépésnek egyértelmű gazdasági okai is vannak... A 3000 km-re, Madagaszkár közelében fekvő francia Réunion sziget, ahonnan a legális halászhajók érkeznek, Chile után a második legnagyobb foghaltermelő a világon.)

A tengeren közlekedő hajók fémfelületeik miatt a környező vízhez képest jól visszaverik a radarhullámokat, ezért könnyedén detektálhatók a felvételeken. A rendszer 2004 elején indult. Az orvhalászok rövid időn belül rájöttek a hatékonyságára. Ezért manapság már maguk kerülik el a környéket, ritkán van szükség elrettentésre, vagyis a hadihajók felvonultatására.


Kerguélen legnagyobb szigete az Envisat ASAR radarképén (2003. dec. 29., ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024