Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Elindult a CryoSat – de nem érkezett meg...
(Rovat: Környezetünk védelme, Időjárás és előrejelzése - 2005.10.08 17:42.)

Európa legújabb földmegfigyelő mesterséges holdja a sarkvidéki jégtakarót vizsgálta volna 700 km magas poláris pályáról, de nem érte el tervezett pályáját, a tengerbe zuhant.

A CryoSat az oroszországi Pleszeckből indult október 8-án, közép-európai idő szerint 17 óra 2 perckor. A Rokot hordozórakéta pontosan a megadott időben emelkedett fel az északi űrbázisról. (Az 1960-as évek eleje óta több mint 2000 űreszközt állítottak innen Föld körüli pályára.) A visszaszámlálást az ESA darmstadti (Németország) irányító központjából (ESOC) végezték.

A legizgalmasabb pillanat a start után másfél órával következett volna, amikor meg kellett volna érkezzen az első jel a holdról, miután az sikeresen levált a hordozórakéta utolsó fokozatáról. Este 9 körül viszont még semmilyen információ nem volt ismert a CryoSat sorsáról. Orosz értesülések szerint valószínűleg nem érte el a kijelölt pályát. Aztán az orosz űrhivatal illetékesei bejelentették, hogy a rakéta irányítórendszere meghibásodott, a CryoSat nem jutott Föld körüli pályára. Darabjai a Lincoln-tengerbe zuhantak.

A CryoSat mesterséges hold – amelyet nemrég már bemutattuk – egy speciális radaros magasságmérő műszert szállított. Ezzel határozta volna meg a szárazföldet és a tengereket borító jégtakaró vastagságát, illetve annak változását – három éven keresztül. A kutatók arra a fontos kérdésre vártak választ, hogy a sarkvidéki jégtakaró pontosan hogyan reagál a földi klíma melegedésére. Az ESA tudományos programjának a kudarc nagy veszteség. Annál is inkább, mert a közeljövőben (2006-ban és 2007-ben) másik két földmegfigyelő mesterséges holdat (GOCE és SMOS) is Rokot rakétával szeretnének indítani.


Az északi és a déli sarkvidék jégtakarója (kép: ESA/AOES Medialab)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024