Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Föld körüli pályán az Aura
(Rovat: Környezetünk védelme - 2004.07.16 14:48.)

A NASA csütörtökön felbocsátotta hatalmas méretű, Aura nevű műholdját, amely az eddigi legkomplexebb légkörkutató űreszközként folyamatosan monitorozza bolygónk atmoszféráját.

A főként a szárazföldek, illetve a felszín állapotát vizsgáló Terra és a víz globális körforgását figyelő Aqua műholdak után 2004. július 15-én sikerrel startolt és Föld körüli pályára állt a légkört figyelő Aura műhold is. Ezzel már teljes létszámú a NASA bolygófigyelő rendszerének (Earth Observing System) műholdflottája. E három műhold a legösszetettebb környezetmonitorozó eszköz, amelyet valaha is az űrbe juttattak. Az autóbusz méretű, 3 tonnás, 875 millió dollárból fejlesztett Aurát egy Boeing Delta 2-es rakéta vitte fel az űrbe.

Az Aura fő feladata a légkör két legalsó rétege, az átlagosan 10-12 km magas troposzféra és a 10-50 km között húzódó sztratoszféra folyamatos vizsgálata. A troposzféra tartalmazza az egész légkör tömegének 80%-át, víztartalmának pedig 99%-át (nevét is a görög troposz = felhő szóról kapta). Itt játszódnak le az időjárási folyamatok, a légkörzés és a csapadékképződés. A sztratoszférában húzódik (mintegy 25-30 km-es magasságban) az UV-sugárzás elleni pajzs, az ózonréteg.

Az Aura munkája új fejezetet nyit a légkör kutatásának történetében. A négy műszeregyüttes által gyűjtött gigászi mennyiségű adat alapján alapvető kérdésekre várnak választ a kutatók.

További részletek az [origo] portálon (lásd az alábbi hivatkozást).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023