Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Európai mozaik – 2023. január (2. rész)
(Rovat: Kontinensünk hajósai, Lássuk és halljuk egymást - 2023.02.01 11:45.)

Havonta jelentkező sorozatunkban befejező részében személyi és űrtávközlési híreket olvashatnak.

„Személyi” hírek

Tim Peake (50) brit űrhajós otthagyja az ESA asztronauta-csapatát, és a jövőben az európai és a brit űrügynökségek (főleg személyzetes) űrprogramjainak „nagyköveteként” tevékenykedik. Peake 2019. október 1. és 2022. december 31. között már fizetés nélküli szabadságon volt, s bár ez alatt az időszak alatt is segítette az ESA és a UK Space munkáját, most végérvényesen otthagyja az európai asztronautákat. [Peake csak egy – igaz, 186 napos – űrrepülést hajtott végre. 2009-ben kezdett űrhajós kiképzése előtt a Brit Szárazföldi Haderő (Army) helikopterpilótája, majd a AugustaWestland helikoptergyár berepülőpilótája volt. Mintegy 30 merev- és forgószárnyas típuson közel 3000 repült órát gyűjtött össze. – A szerző megj.]

Josef Aschbacher ESA főigazgató még a novemberi ESA miniszteri ülésén jelentette be, hogy a megnövelt finanszírozás és az új projektek miatt az európai űrügynökségnek jelentősen növelnie kell az alkalmazottai számát. Azóta kiderült, hogy nagyjából 200 új szakemberrel növelnék a jelenlegi 6000 fős létszámot. A felhívásokat 2023 elején kezdik kihelyezni az ESA weblapjára. Senki ne lepődjön azonban meg, ha 2023-ban a teljes felvételi létszám majd eléri a 400 főt. A korábban emlegetett 200 fő nagy része ugyanis kezdő, illetve most születő pozíciókra felvett személy lesz, de szükség lesz másik 200 főre, akik a már meglévő helyeken dolgozók örökébe lépnek (azok nyugdíjazása vagy kilépése miatt). A főigazgató közölte azt is, hogy a növekvő létszám kezdi elviselhetetlenné tenni a felvételi folyamatok hosszát és költségét. Épp ezért az a cél, hogy az idei évben átlagosan 40%-kal csökkentsék egy-egy felvételi folyamat időigényét. Mint emlékezetes, a novemberi miniszteri tanácskozás 16,9 milliárd eurós költségvetést szavazott meg a 2023–2025-ös – hároméves – időszakra. Ez a 2019-ben megszavazott (2020–2022-es) költségvetésnél 17%-nál magasabb. (Igaz, ennek egy részét el fogja vinni az euró dollárhoz és svájci frankhoz képesti gyengülése. – A szerző megj.)

Távközlési holdak

Az Európai Befektetési Bank (EIB) és a SES között január 11-én aláírt hitelszerződés értelmében a bank 300 millió euró kölcsönt biztosít a luxemburgi űrtávközlési cégnek. A hét év alatt visszafizetendő összegből a SES elsősorban az Astra-1P, Astra-1Q és a SES-26 műholdak fejlesztését kívánja finanszírozni.


Az európai Eutelsat űrtávközlési vállalat sikeresen temetői pályára állította, majd lekapcsolta a 2012-ben indított Eutelsat-5 West A nevű geostacionárius kommunikációs műholdat (képünkön). A lépésre azért került sor, mert a hold 2019-ben elérte tervezett élettartama végét. Akkor azt még meghosszabbították további 3,5 évvel, de tovább már nem akartak kockáztatni, hisz 2022 végére már magasra nőtt annak a valószínűsége, hogy valamilyen kritikus hiba lép fel. 2022–2023 fordulóján fokozatosan megemelték az űreszköz pályáját, így az most 400 km-rel a GEO pálya felett kering. Ezek után kieresztették a maradék hajtóanyagot, majd leállították az elektromos rendszert. Legvégül – 2023. január 13-án – deaktiválták a telemetria-rendszert is. Ezekkel a lépésekkel az Eutelsat eleget tett a Francia Világűr Törvénynek, illetve a nemzetközi űrközlekedés-menedzsment ajánlásoknak.

E sorok írásakor úgy tűnik, hogy február elején – Cape Canaveralből, egy Falcon-9 rakterében – indulhat a spanyol Hispasat távközlési cég Amazonas Nexus távközlési műholdja. Az űreszköz majd az amerikai kontinens, Grönland és az atlanti-óceáni közlekedési folyosók térségeiben lévő hajók, repülőgépek és további mozgó felhasználók számára biztosít szélessávú kapcsolatot. A műhold a francia–olasz Thales Alenia Space gyártmánya.

Szintén februárban startolhat a soron következő francia katonai távközlési hold, a Syracuse-4B. Az Airbus DS által épített űreszköz a gall fegyveres erők repülőgépei, szárazföldi és tengeri járművei közötti összeköttetést biztosítja. Az Ariane-5 ECA rakétával utazó Syracuse „útitársa” egy darabon az OHB által épített – és a német kormány által finanszírozott – Heinrich Hertz kísérleti távközlési, illetve a svéd Ovzon cég Ovzon-3 távközlési műholdjai lesznek. A rakéta természetesen Kourou-ból, az ELA-3 starthelyről indul. Ez lesz az Ariane-5 típus utolsó előtti repülése.

Jelenleg 2023 első negyedévére várjuk a luxembourgi SES vállalat soron következő két geostacionárius távközlési holdjának (SES-18 és -19) indulását. Az amerikai Northrop Grumman által épített két űreszköz C-sávú televíziós és adatátviteli szolgáltatást nyújt majd az Egyesült Államok lakosainak. A két SES-t a SpaceX vállalat Falcon-9-es rakétája indíthatja Floridából.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024