Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Felkészül a következő ESA-űrhajós
(Rovat: Kontinensünk hajósai, Az űrállomás és kontinensünk - 2018.10.30 07:15.)

Szeptember végén Luca Parmitano olasz ESA-űrhajós bejelentette következő küldetése tudományos programja nevét: Beyond. Csak az a kérdés, mikor hajthatja végre.

Amikor a bejelentés az ESA ESRIN űrközpontjában elhangzott, még úgy tűnt, hogy Luca Parmitano 2019 nyarán tér vissza a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), ahol az amerikai Andrew Morgan és az orosz Alekszandr Szkvorcov társaságában a 60/61. személyzet tagja lesz, majd a szeptemberben kezdődő 61. expedíciónak ő lesz a parancsnoka. Közbejött azonban a Szojuz MSZ-10 sikertelen startja, ami felborítja a tervezett menetrendet. Egyelőre nem lehet tudni, mennyire, így Luca Parmitano és társai sem lehetnek biztosak abban, csúszik-e küldetésük, és ha igen, mennyit.


Luca Parmitano 2013. július 9-én hajtotta végre egyik űrsétáját Chris Cassidy NASA űrhajós társaságában. Parmitano aznap 6 órát és 7 percet dolgozott az ISS-en kívül. (Kép: ESA / NASA)

Luca Parmitano az ESA 2009-es űrhajós-osztályának hat tagja közül elsőként járt a világűrben: 2013-ban 166 napot töltött az ISS fedélzetén, ahol a Volare tudományos programot hajtotta végre, és két űrsétát is tett, amelyek közül a másodikat vészhelyzet miatt félbe kellett szakítani. Ugyancsak a 2009-es csoport tagja volt az a német Alexander Gerst, aki jelenleg az ISS-en dolgozó csonka (57.) legénység parancsnoka. Így a belga Frank De Winne 2009-es és Gerst mostani repülése után Parmitano lesz az ISS harmadik európai parancsnoka (és az első olasz ebben a pozícióban).


A Beyond küldetés logóján egy űrhajós a sisakja ablakán keresztül nézi a világűrt. A sisak ablakában az ISS és a Föld képe tükröződik. Távolabb a Hold, még távolabb pedig a Mars látható, amely utóbbit jelenleg két európai szonda is vizsgál, a Mars Express és az ExoMars (TGO). (Animált kép: ESA)

Luca Parmitano űrhajóstársaitól kapta az ötletet programja elnevezéséhez. Mivel Thomas Pesquet korábban a Proxima küldetést hajtotta végre, Gerst jelenleg a Horizons program kísérleteit végzi, ezért Parmitano úgy gondolta, hogy a Beyond (túl, távolabb, tovább) név sugallja legjobban a megkezdett munka folyamatosságát.

Ezt a szellemet tükrözi a küldetés logója. Egy űrhajós a sisakja ablakán keresztül nézi a világűrt. A sisak ablakában az ISS és a Föld képe tükröződik. Távolabb a Hold, még távolabb pedig a Mars látható, az emberes űrrepülés jövőbeli, óhajtott célpontjai.


A logo részletes magyarázata. Az égbolt három csillaga a felirat szerint a tudományt, a technológiát és a felderítést (exploration) jelképezi. (Kép: ESA)

A Beyond program keretében végrehajtandó kutatómunka fő célja, hogy az emberek minél nagyobb biztonságban legyenek a hosszú időtartamú küldetéseken. Luca Parmitano jelenleg a houstoni Johnson Űrközpontban, a Moszkva melletti Csillagvárosban és az ESA kölni Űrhajóskiképző Központjában készül második űrrepülésére.

Luca Parmitano bemutatja a Beyond küldetés logóját. (Forrás: ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024