Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Vadászpilóta helyett csillagász
(Rovat: Kontinensünk hajósai, Az űrállomás és kontinensünk - 2018.02.27 07:15.)

A német űrhajósnő-válogatás egyik finalistája visszalépett, de nem sokáig maradt üresen a helye.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy egy német vállalkozónő megelégelte, hogy Németország eddigi összes űrhajósa férfi volt, ezért szponzorok segítségével vállalkozó szellemű fiatal hölgyeket toborzott fizetős űrrepülésen való részvételre. (1978 óta 11 német űrhajós járt a világűrben, mindegyikük férfi. Idén újra indulhat az ISS-re Alexander Gerst, míg az újonnan felbukkant, várhatóan 12. német űrhajós is férfi: Matthias Maurer.) A Die Astronautin (Az űrhajósnő) projekt keretében a mintegy 400 jelentkezőből több fordulóban hatot választottak ki, akik közül végül a meteorológus Insa Thiele-Eich és a vadászpilóta Nicola Baumann (a német Légierő történetében a második női vadászpilóta) maradt versenyben, amint azt tavaly áprilisban bejelentették. Tavaly augusztusban mindketten elkezdték a felkészülést az űrrepülésre, decemberben azonban Baumann úgy döntött, hogy visszalép.


Nicola Baumann, a Luftwaffe vadászpilóta főhadnagya, aki nem adta fel űrhajósálmait, azonban azt nem a Die Astronautin projekt keretében szeretné megvalósítani. (Kép: Wikimedia)

A Die Astronautin szervezői február 16-án bejelentették, hogy Suzanna Randall kerül a helyére. Randall csillagász, aki a München melletti Garchingban, az Európai Déli Obszervatórium (ESO) munkatársaként dolgozott. A 38 éves Randall Kölnben született, az Egyesült Királyságban végezte az egyetemet, majd Kanadában, a Montreali Egyetemen asztrofizikából doktorált. Az ESO-nál űrhajóskiképzése kezdetéig a világ legnagyobb rádiótávcsövével, az Atacama-sivatagban a milliméteres és szubmilliméteres tartományban dolgozó ALMA (Atacama Large Millimeter Array) rádiótávcső-rendszerrel dolgozott. Lelkes siklóernyős, jógaoktató és rajong a téli sportokért.


Suzanna Randall, az Európai Déli Obszervatórium munkatársa, a német űrhajósnő-kiképzés egyik résztvevője (Kép: ESO)

A kiképzésben társa és versenytársa a 34 éves meteorológus, Insa Thiele-Eich, aki a Bonni Egyetemen tanult, és egy a talaj, a vegetáció és a légkör kapcsolatát vizsgáló éghajlat-kutatási projekt tudományos koordinátoraként dolgozott.

Thiele-Eich egyébként a korábbi német űrhajós, Gerhard Thiele lánya. Édesapja 2000 februárjában, az Endeavour űrrepülőgép fedélzetén (STS–99 küldetés) járt a világűrben. Érdekesség, hogy ha a Die Astronautin űrhajósaként a lánya repülne, akkor ők alkotnák az első apa-lánya űrhajós párost. (Apa-fia űrhajós-párosok hárman is vannak, Volkovék, Garriotték és Romanyenkóék).


A Die Astronautin projekt két finalistája: Suzanna Randall (balra) és Insa Thiele-Eich, egyikük lehet az első német űrhajósnő. (Kép: M. Zamani / ESO)

Az elkövetkező két évben a kiképzés során az űrhajósjelölt hölgyek megismerkednek az űrállomás rendszereivel, súlytalansági parabolarepüléseken és túlélési gyakorlatokon vesznek rész, valamint repülési és robotikai kiképzést kapnak. A már folyó kiképzésüket részben az Airbus finanszírozza. A Die Astronautin szervezői jelenleg 50 millió euróra teszik a várható költségeket, azt azonban még nem jelentették be, milyen űrhajóval kívánják jelöltjüket az ISS-re küldeni.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024