Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Felmerülő űrhajós
(Rovat: Kontinensünk hajósai - 2017.02.08 07:15.)

Évekig rejtegették, még a tenger mélyén és barlangokban is. Felmerült az óceánból, és csatlakozott az ESA űrhajóscsapatához az eddigi tartalék.

Az ESA utoljára 2006-ban hirdetett űrhajóstoborzást, akkor a sok ezer jelentkező közül hatot választottak ki, amint arról annak idején portálunkon is beszámoltunk. Azóta már mind a hatan jártak a világűrben (pontosabban a hatodik, Thomas Pesquet még most is ott van). Arról a közelmúltig szó sem volt, hogy tartalékokat is kijelöltek, most viszont a tartalék (vagy a tartalékok egyike?) felbukkant, és kiderült, hogy már másfél éve bekerült az ESA űrhajóscsapatába (bár az ESA honlapja ezt még nem mindenütt tükrözi).


Matthias Maurert február 2-án az ESA ESOC űrközpontjában (Darmstadt, Németország) mutatták be a sajtónak. (Kép: ESA / J. Mai)

A német Matthias Maurerről van szó, aki portálunkon eddig kétszer szerepelt. Először egy tavalyi cikkünkben, amikor az amerikai és európai űrhajósok mélytengeri kiképzéséről írtunk (NEEMO), ahol az egyik csoportnak Maurer is tagja volt. Másodszor idén január 20-i cikkünkben szerepelt, ahol az ESA főigazgató január 17-i sajtótájékoztatója egyik diáján (lásd a képet korábbi cikkünkben) feltűnt az addig szinte teljesen ismeretlen név. Akkor még sem az ESA honlapján, sem a Wikipédián nem lehetett információt találni arról, ki is az a Matthias Maurer.


Matthias Maurer az ESA Űrhajósközpontjában (EAC, Köln). (Kép: ESA / Sabine Grothues)

A sajtótájékoztató után azonban felgyorsultak az események. Január második felében hirtelen előkerültek az ESA képgalériájában a Maurert különböző kiképzési eseményeken ábrázoló tavalyi, illetve ismeretlen időpontokban készült képek. Január utolsó napjaiban került fel a tartalék űrhajós aktiválásáról szóló hír az ESA honlapjára, három nyelven megjelent a róla szóló cikk a Wikipédián (véletlenül éppen az ESA három hivatalos nyelvén). Február 2-án az ESA Űrhajósközpontjában bemutatták a sajtónak. Aznap este a német közszolgálati tévé (ZDF) esti híradójában hosszabb interjút sugároztak vele, amelyben elmondta, hogy a Holdra vágyik. (Ha ezt komolyan gondolja, akkor a most 47 éves űrhajósnak – és az ESA-nak – igyekeznie kell, mert nem biztos, hogy a Hold-utazást az öregedő korosztály számára tervezik. Látva a tervezett ESA-űrrepülési menetrendet, amúgy sem valószínű, hogy Maurer 50 éves kora előtt legalább a Föld körüli pályáig feljut, hacsak meg nem előzi a sorban előtte várakozókat. Mint a főigazgató januári sajtótájékoztatóján is láttuk, idén a veterán Paolo Nespoli repül, 2018-ban Alexander Gerst, aki az ISS parancsnoka lesz, 2019-ben Luca Parmitano, a 2009-es évfolyam többi négy tagja pedig egyelőre dátum nélkül kapott ígéretet a második repülésre.)


Súlytalansági merülési gyakorlaton az ESA Űrhajósközpontjában (EAC, Köln). (Kép: ESA / Helmut Rueb)


Súlytalansági parabolarepülés Samantha Cristoforetti társaságában. (Kép: ESA / Anneke Le Floc'h)

Ma már szerencsére szinte mindent tudni lehet Matthias Maurerről. 1970. március 18-án született a németországi St. Wendelben (Saar-vidék). A helyi gimnáziumban érettségizett, majd több egyetemen (Saar-vidéki Egyetem, Leedsi Egyetem, Európai Anyagtechnológiai Egyetem, Nancy és UPC Barcelona) anyagtudományt és anyagtechnológiát tanult. Diplomáit 1996-ban, 1998-ban és 2006-ban szerezte, miközben 2004-ben az Aacheni Műszaki Egyetemen (RWTH) anyagtudományból doktorált, abban az időben ugyanott projektmérnökként és vezető kutatóként dolgozott. Ezután egy évig látóköre bővítése céljából sokfelé utazott a világban. 2006–2010 között egy orvostechnikai vállalkozásnál dolgozott, ahol a dialízishez használt szűrők fejlesztésével foglalkozott. 2008-ban az ESA űrhajóstoborzásán a legjobb 10 közé jutott, minden követelménynek megfelelt, de az űrhajósnak kiválasztott legjobb hat jelölt közé nem sikerült bekerülnie. 2010 óta az ESA Űrhajósközpontjában (ESA EAC, Köln), az űrhajósok kiképzését segítő mérnökként dolgozik. 2014 szeptemberében az űrhajóstársakkal együtt barlangi és felszíni geológiai kiképzésen vett részt. 2015 júliusa óta az ESA űrhajóscsapatának tagja. (Bizonyára merő véletlen, hogy az ugyancsak német J.-D. Wörner éppen abban a hónapban lett az ESA új főigazgatója… – B.E.) Azóta vesz részt az űrhajóskiképzésen, amelyet 2017-ben fejez be. 2016 nyarán a NEEMO-21 legénység tagjaként 16 napos mélytengeri kiképzésen vett részt. Maurer szívesen utazik, fényképez, olvas, érdekli a politika és az idegen nyelvek, a sportok közül a kerékpározás és a túrázás a kedvence.


Matthias Maurer két régi űrhajós, Luca Parmitano és Pedro Duque társaságában 2016 novemberében barlangi kiképzési gyakorlaton vett részt. (Kép: ESA / M. Barnabei)


Matthias Maurer, Luca Parmitano és Pedro Duque a 2016 novemberi geológiai továbbképzés felszíni gyakorlatán. (Kép: ESA / L. Ricci)

Matthias Maurer tartalékból aktív űrhajóssá avanzsálása számos kérdést vet fel. Amikor az ESA arról ír, hogy Maurer a 2009-es válogatás végén a legjobb 10 közé került, akkor ez azt jelenti, hogy a további három tartalék aktiválása is várható? Kik ők, milyen nemzetiségűek? Lehet, hogy Claudia Kessler (lásd korábbi cikkünket) reményei ellenére a 12. német űrhajós is férfi lesz, és csak a 13. lehet az első német hölgy? Összefügghet-e Maurer aktiválása (vagy a bejelentés időzítése) azzal, hogy a német űrtevékenységet felügyelő (és szívén viselő) államtitkár asszony éppen azokban a napokban lépett elő miniszterré? A legfontosabb kérdés persze az, hogy miután az ESA hosszú vonakodás után végül eldöntötte, hogy a nemzetközi partnerekhez hasonlóan részt vesz az ISS 2024-ig történő fenntartásában, rögtön megnyílik-e annyi űrrepülési lehetőség az ESA számára, hogy azt a mostani 16 fős csapat már nem győzi?


A február 2-i Twitter üzenetéhez csatolt képen Matthias Maurer az ESA főigazgatója, Johann-Dietrich Wörner és az új német gazdasági miniszter (a január végéig államtitkárként az űrkutatást is felügyelő) Brigitte Zypries között áll. (Forrás: Twitter, M. Maurer)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024