Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Űrhajósavatás Kölnben
(Rovat: Kontinensünk hajósai, Az űrállomás és kontinensünk - 2010.11.23 07:15.)

Az Európai Űrügynökség (ESA) hat újonnan kiképzett űrhajósa tegnap ünnepélyesen megkapta oklevelét.

Az eseményre az ESA űrhajóskiképző központjában (European Astronaut Centre, EAC), a németországi Köln városában került sor, november 22-én. A kék kezeslábasban mosolygó új űrhajósok oklevelüket egy nyilvános, a családtagok és a meghívott vendégek mellett a sajtó képviselőit is felvonultató ceremónián vehették át. Ezzel számukra lezárult a kiképzés alapszakasza, mostantól hivatalosan is az európai űrhajósok csapatába tartoznak.


A hat új ESA-űrhajós balról jobbra: Thomas Pesquet (Franciaország), Timothy Peake (Nagy-Britannia), Luca Parmitano (Olaszország), Andreas Mogensen (Dánia), Alexander Gerst (Németország) és az egyetlen hölgy, Samantha Cristoforetti (Olaszország). (Kép: ESA / S. Corvaja)

Az alapkiképzés alatt megismerték a Nemzetközi Űrállomás (ISS) és már űreszközök rendszereit, különböző mérnöki és tudományos ismereteket szereztek. A gyakorlati képzésben többek közt az űrsétákra felkészítő könnyűbúvárkodás, túlélőgyakorlatok, robotika, és még orosz nyelvtanulás is szerepelt. Amikor 2009-ben a jelölteket – a tagállamok polgáraiból összesen nyolcezernél is több jelentkező közül – kiválasztották, az egyik legfontosabb értékelési szempont a csapatmunkára való képesség volt. A kiképzés elejétől fogva a hat jelölt kitűnően dolgozott együtt.

Az ESA 2015 előtt három új repülési lehetőséggel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a most kiképzett űrhajósok fele viszonylag rövid időn belül esélyt kap az űrutazásra. Közülük a legelső 2013-ban indulhat. A legfőbb cél az ISS, mint tudományos kutatólaboratórium minél jobb kihasználása.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024