Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Bélyeg a magyar űrrepülés emlékére
(Rovat: Kontinensünk hajósai, A hét képe , Hazai kutatóhelyek és űripar - 2005.05.18 07:15.)

A Magyar Posta az első magyar űrrepülés 25. évfordulóját bélyegkibocsátással köszönti.

Május 26-án – napra pontosan Farkas Bertalan és Valerij Kubászov indulásának 25. évfordulóján – a hazai posta emlékbélyeget bocsát forgalomba. Amint lehetséges, az új bélyeget az Űrvilág olvasóinak részletesen be fogjuk mutatni.

Űrkutatási témájú magyar bélyeg legutóbb a szerencsétlenül járt Columbia űrrepülőgép utasaira emlékezett (erről annak idején mi is beszámoltunk, ld. a lenti linket). Ezúttal az alkalom örömteli: immár 25 éve történt az első, mindmáig egyetlen magyar űrrepülés, az Interkozmosz program keretében. A Posta annak idején, 1980-ban méltóképpen megemlékezett a nagy eseményről. A start másnapján, május 27-én egy 5 Ft-os bélyeget adott ki. A Gál Ferenc grafikusművész által készített rajzon két, a beszállás előtt integető – de persze felismerhetetlen – űrhajós látszik. Mivel a bélyegtervet és a nyomdai munkákat jó előre el kellett készíteni, előzetesen nem tudhatták, hogy végül melyik legénység utazik majd a Szojuz-36 űrhajóval.


A hiányt pótlandó, később ugyanerre az eseményre készült egy bélyegblokk is, amely 1980. július 12-én került forgalomba. A 20 Ft névértékű blokkot Cziglényi Ádám tervezte. Érdekes, hogy a különleges alkalomra való tekintettel ezúttal ritka kivételt tettek egy szabály alól. Ismeretes, hogy élő személy arcképe jó ideje nem jelenhet meg magyar postabélyegen. (Más országok nem ennyire szigorúak, de hát itthon a 40-es, 50-es évek rossz tapasztalatai nyomán az óvatosság érthető...) A magyar űrhajós és szovjet társa űrutazása azonban már akkor időtállónak ítéltetett - s a megítélés helyességét igazolja a mostani, a negyedszázados évfordulóra emlékező kiadás is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024