Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Európai mozaik – 2023. február
(Rovat: Kis űreszközök nagy szerepe, Űrturisták és magánűrhajók - 2023.03.05 06:15.)

Havonta jelentkező sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.


Az olasz NPC űrtechnikai és űripari „részlege”, a Spacemind a Nemzetközi Űrállomás (ISS) SMPod CubeSat nevű CubeSat-kivetőjével sikeresen pályára állított három olasz nanoműholdat. A DanteSat és a Futura-SM1 három egységes (3U, azaz kb. 3 literes) űreszköz. A Futura-SM3 6U CubeSat.

A DanteSat a Human Space Services projektje, melyet a Scripta Maneant könyvkiadó (!) megbízásából valósítottak meg. A kiadó az űreszköz segítségével kívánt megemlékezni Dante Alighieri halálának 700. évfordulójáról. Ezért a CubeSat fémszerkezetébe az Isteni színjáték (Divina Comedia) sorait vésték, a fedélzeti rádióadó pedig a mű első versszakait sugározza.

A Futura-SM1 CubeSat új fejlesztésű alrendszereket tesztel. Ezek között fedélzeti generátor, kinyitható antenna, űrvitorla, fedélzeti számítógép található. A hat egységes Futura-SM3 fő hasznos terhe egy nagy méretű napvitorla, mellyel a műholdat élettartama végén megpróbálják lefékezni, így demonstrálva az alacsony Föld körüli (LEO) pályák egy lehetséges tisztítási módját.

A lengyel SatRev űripari kisvállalkozás kibővítette a Virgin Orbittal korábban aláírt műholdindítási keretszerződést. A megújult kontraktus biztosítja, hogy a wrocławi cég 2023 után is fel tudja pakolni nanoholdjait a Virgin Orbit levegőből induló hordozórakétájára. A megállapodás szerint a lengyelek összesen maximum 500 kg-nyi terhet indíthatnak különféle pályasíkokba, akár a Mojave Air and Space Portról (Kalifornia), akár a Virgin Orbit más lehetséges felszállóhelyeiről, pl. Anglia déli részéről. (Az amerikai vállalat eddig a SatRev négy holdját juttatta LEO pályára, a Tubular Bells és az Above the Clouds repülések keretében.)

A lengyel igényt az generálta, hogy a korábbi STORK CubeSatokból álló kis flottát a jövőben kiegészítik egy újabb, nagyobb felbontású konstellációval, a ScopeSattal. A már pályán lévő STORK-ok 3U űreszközök, melyek a cég Vision-300 képalkotó rendszerét hordozzák, legjobb felszíni felbontásuk 5 méter. Az új ScopeSatok már hat egységesek (6U) lesznek, felbontásuk eléri a fél métert. A közösen üzemeltetett (multispektrális, közepes és nagy felbontású) két konstellációval a SatRev elérheti majd, hogy fél óránként elrepüljön egy-egy holdja egy célterület felett, bár ehhez összesen 1500 darab (!) távérzékelő nanoholdat kell pályára állítaniuk…

A németországi Exploration Company 40,5 millió euró tőkeemelést tudott végrehajtani a közelmúltban. A kisvállalkozás jelenleg dolgozik az első, teljesen magántőkéből finanszírozott űrhajó megvalósításán. A kis méretű visszatérő űreszköz kicsit „apollós”, egy hengeres műszaki és egy kúpos hermetikus/visszatérő fülkével. A mostani tőkeemeléstől azt várják, hogy befejezhessék, majd legkorábban 2024-ben elindíthassák második (kicsinyített) capsule demonstrator eszközüket, mely terhet vinne az ISS-re, megépíthessék és pályára állíthassák az első valós méretű űrhajójukat (2026-ban), mely az ISS meglátogatása után megkísérelné a sima leszállást is, illetve felvehessenek egy sor új munkavállalót a fentiek megvalósításához.

Amennyiben megvalósul, akkor a többször felhasználható Nyx nevű űrhajó nem csak finanszírozásban lesz első, de abban is, hogy „zöld” üzemanyagot és nyílt forrású szoftvereket fog használni. Ráadásul ez lehetne az első európai űrhajó, amely a kezdetekben terhet, de perspektivikusan akár űrhajósokat is szállíthatna.

A két legjelentősebb befektető az EQT Ventures és a Red River West. Hozzájuk csatlakozott még a Promus Ventures, a Cherry Ventures, a Vsquared, az Omnes Capital, a July Fund, a Partech, a Possible Ventures, a Habert Dassault Finance, a Schlumberger és a Sista Fund.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023