Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egyenesen fel!
(Rovat: Kis űreszközök nagy szerepe, A hónap száma - 2022.07.04 06:15.)

A Virgin Orbit szombaton zömében amerikai katonai CubeSatokat állított pályára a repülőgépről indított LauncherOne rakétájával. Cikkünknek viszont van egy különlegessége is!

Ugyanis ez az Űrvilág portálon megjelenő tízezredik cikk. (Ha pontosak akarunk lenni, akkor nem a megjelenő, hanem a megírt tízezredik cikk. Nem titok, hogy mi is dolgozunk előre, a „raktárkészlet” számára, hiszen nem ebből a munkából élünk, nem tudunk éjjel-nappal ügyeletben állni ahhoz, hogy az év minden egyes napján szolgálhassunk legalább egy friss űrkutatási vonatkozású hírrel. Tehát nem minden nyilvános még, amit már előre elkészítettünk.) A tízezer nekünk igazán „nagy szám”, a szó szoros és átvitt értelmében is. Amikor majdnem 20 évvel (!) ezelőtt Szentpéteri László kezdeményezésére elindult ez a hírportál, nem hiszem, hogy bármelyikünk is gondolt volna arra, hogy valaha eljutunk a tízezer cikkig, vagyis hogy ilyen hosszú időn át évente több mint 500 alkalommal, folyamatosan jelentkezünk valamilyen űrújdonsággal. Az Űrvilág indulásakor, 2002-ben kétségtelenül egy úttörő kezdeményezés volt. Azóta nem csak az űrtevékenység lendült fel világszerte és Magyarországon is, de örvendetesen megszaporodtak az ezzel a témával foglalkozó blogok, internetes oldalak. Olvassanak bennünket és más hiteles hírforrásokat, hogy tájékozottak legyenek az űreseményekkel, valamint az űrtevékenység hasznával kapcsolatban!

Egyenesen fel! Vagyis mi tovább folytatjuk, a 10 ezres cikkszámon túl is. De ugyanez (Straight Up!) volt a jelmondata a Virgin Orbit július 2-án indított küldetésének is. A cég Cosmic Girl nevű, átalakított Boeing 747 repülőgépe a kaliforniai Mojave-sivatagból (Mojave Air and Space Port) szállt fel, hogy a LauncherOne rakétát és a rá helyezett kis műholdakat később a Csendes-óceán fölött engedje útjára. A start magyar idő szerint 8:53-kor történt. Helyben akkor még éjszaka volt, s egyúttal a mostani volt a Virgin Orbit első éjjeli űrstartja.


(Kép: Virgin Orbit)

A CubeSat szabvány szerint épült 8 műhold 500 km magas, 45° hajlásszögű pályákra került. A megrendelő az Egyesült Államok Űrhadereje (U.S. Space Force) volt. Korábban június 30-ára tervezték az indulást, de akkor mindössze fél órával a felszállás előtt egy műszaki probléma miatt elhalasztották.

A nyolc műhold hét tudományos és technológiai kísérlet keretében készült. A CTIM (Compact Total Irradiance Monitor) a NASA támogatásával épült 6 egységnyi máretű (6U) CubeSat, a Coloradói Egyetem (Boulder) gyártmánya. A Nap által a Földre kisugárzott teljes teljesítményt szeretnék mérni vele olyan pontossággal, amilyenre eddig csak nagy műholdakkal voltak képesek. A GPX2 egy NASA-fejlesztésű 3U CubeSat, amely a kereskedelmi forgalomban elérhető GPS-es helymeghatározó eszközök űrbeli navigációs alkalmazási lehetőségét teszteli. A Gunsmoke-L egy 6U CubeSatokból álló páros, a hadsereg megbízásából a Dynetics építette. Céljáról nem sokat tudni, csak általánosan azt, hogy a katonai műveleteket támogatja. Ugyanígy homályos a MISR-B (Modular Intelligence, Surveillance and Reconnaissance-B) pontos célja, sőt még a műhold üzemeltetőjének kiléte sem nyilvános. A szellemes rövidítésű NACHOS-2 (Nanosat Atmospheric Chemistry Hyperspectral Observation System) egy 3U CubeSat, a NASA támogatásával a levegőben nyomokban előforduló egyes gázok, például a kén-dioxid detektálására tervezték. A hasonló felszereltségű NACHOS-1 június 28-án került önálló pályára, miután a Nemzetközi Űrállomásról leváló – és később szokás szerint a sűrű légkörbe lépő és megsemmisülő – Cygnus teherűrhajóból kibocsátották. A Recurve egy rádiós kísérleti CubeSat a Légierő kísérleti laboratóriumából, végül pedig a Slingshot-1 a legnagyobb, 12U CubeSat egymaga 19 különböző technológiai kísérlettel a fedélzetén repül.

A start összességében a Virgin Orbit ötödik űrindítása volt, és zsinórban a negyedik siker. Ebben az évben január után másodszor repültek. A következőre legalább szeptemberig kell várni – az viszont a cég első startja lesz Nagy-Britanniából. A Spaceport Cornwall, ahonnan a szállító repülőgép felemelkedik, az űrtörténelem első nagy-britanniai indításának ad majd helyszínt.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024