Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A SpaceX első költségmegosztásos startja
(Rovat: Kis űreszközök nagy szerepe, SpaceX - 2021.01.24 17:00.)

A Falcon-9 Block-5 rakéta orrán elhelyezett SHERPA-FX nevű hordozó és kivető szerkezetből rekordszámú, száznál is jóval több kis műhold kerül pályára.

A startra január 24-án, magyar idő szerint 16 órakor Floridából, a Cape Canaveral SLC-40-es indítóállásról került sor. A Transporter-1 jelű küldetésben az ezúttal először használt SHERPA-FX és a benne elhelyezett parányi műholdak össztömege a startnál 5 tonna volt. Ezeket kb. 525 km magas, 97,6°os hajlásszögű napszinkron pályára kellett juttatni. A rakétával több tucatnyi országból egyszerre 143 hasznos teher kerül pályára, ez az eddigi rekord egyetlen indítás során.


A Transporter-1, a Starlink holdak nélkül. (Kép: SpaceX)

Néhány a pályára állított űreszközök közül:

 • Az AuroraSat-1 a Helsinki környéki Aurora által fejlesztett 1,5 egységes (1.5U) CubeSat. A cél az ARM-A nevű, hat fúvókával rendelkező mikrohajtómű, valamint az APB nevű plazma-fékezőrendszer működésének tesztelése. Az utóbbi egy pályáról eltávolító technológia, mely egy hosszú kábel kibocsátásával hoz létre Coulomb-fékezést.
 • A Lemur-2 műholdsereg újabb nyolc holdja egyenként 4 kg-os. A három egységes (3U) CubeSatok rakományát hajók, illetve repülőgépek követésére szolgáló AIS illetve ADS-B vevőberendezések jelentik.
 • A francia LATMOS légkör- és űrkutató laboratórium 1 egységes UVSQ-SAT CubeSatja, mely majd az ultraibolya és infravörös tartományban méri a Föld sugárzását és a Nap spektrumát.
 • Az ElaNa-35 (PTD-1) a NASA Pathfinder Technology Demonstrator első kiadása (még további négyet terveznek). Mind az öt PTD küldetés egy-egy 6U (hat egységes) CubeSatot fog tartalmazni, melyek nyitható napelemekkel rendelkeznek, és különféle új, úttörő ötleteket tesztelnek majd. A mostani PTD-1 6U műhold vizet visz magával, melyet a pályán elektrolízissel oxigénné és hidrogénné alakítanak, majd ezzel üzemeltetnek egy kísérleti mikrohajtóművet.
 • Több Kepler nanohold, egy 140 darabosra tervezett távközlési konstelláció első darabjai.
 • A Starlink-17 v1.0 jelű „csomag” az első tíz poláris pályára szánt Starlink mikroműholdat holdat tartalmazta a SpaceX szélessávú internetszolgáltatásra készülő rendszerébe.
 • A houstoni Nanoracks Outpost Demonstration projektjében egy Nanoracks szállító és kidobó szerkezet nem csak további 8 kisműholdat vitt pályára, de elvégez egy fémvágási kísérletet is.
 • Az Exolaunch több kisebb műholdat, valamint CubeSatot helyezett pályára saját indítómechanizmusával.


A Sherpa-FX. (Fantáziakép: Spaceflight Industries)

A mostani indítás után – az előzetes terveknek megfelelően – a SpaceX visszahozta a Falcon-9 Block-5 első fokozatát (ez egyébként most ötödik alkalommal repült) és az orrburkolatokat is. Az előbbi a starthelytől 553 km-re az Of Course I still Love You tengeri platform (bárka) fedélzetén landolt.

A Block-5 a Falcon-9 rakéta legnagyobb (mintegy 70 m magas) változata, mely human rated, azaz engedélyezett személyszállításra (vagyis ez a Crew Dragon űrhajó rakétája). Az első fokozat megerősített (visszatérő) lábakkal, áttervezett „sajtkockázó” irányító felületekkel, szénszál erősítésű közgyűrűvel rendelkezik. A korábbi változatokhoz képest a Block-5-ösöket hőálló festékkel burkolták, és javítottak a rakétahajtóműveiken is.

A mostani starthoz kapcsolódó néhány érdekesség:

 • Falcon rakéta még sosem indított egyidejűleg ilyen sok műholdat.
 • Az első Falcon-9 indítás a 3. („Transfer”) fokozattal.
 • Az első Falcon-9 repülés „rideshare” (költségmegosztásos) üzleti modellel.
 • Az első poláris pályára juttatott Starlink műholdak.
 • 73. alkalommal szállt le az első fokozat.
 • A 63. SpaceX start az SLC-40-ről.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024