Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Planet és Canon
(Rovat: Kis űreszközök nagy szerepe, Lássuk és halljuk egymást - 2020.10.29 12:15.)

Ezek a cégek voltak (megint) a Rocket Lab megrendelői az Electron rakéta mostani új-zélandi indításakor.

A kis műholdak alacsony Föld körüli pályára állításához költségkímélő megoldást nyújtó Electron hordozórakéta most 15. alkalommal indult, idén ötödször (ezzel a Falcon-9-től jócskán lemaradva ugyan, de a második leggyakrabban használt amerikai hordozórakéta eddig ebben az évben). A helyszín ezúttal is az új-zélandi Mahia-félszigeten fekvő bázis volt, az időpont október 23-án, magyar idő szerint 22:21.


(Kép: Rocket Lab)

A hasznos teher összesen 10 műholdból állt. Közülük 9 CubeSat a kaliforniai székhelyű Planet cég közepes felbontású képeket és gyors visszatérési időt biztosító földmegfigyelő műholdrendszerét bővíti tovább. A SuperDove Flock-4e sorozatnevet viselő apró űreszközök ugyanolyanok, mint amilyenekből öt példány júliusban odaveszett az Electron rakéta egyik korábbi indítási kísérlete során. A tizedik, a mostani csapatból a legnagyobb (35,5 kg-os) űreszköz pedig a japán Canon Electronics kísérleti műholdja (CE-SAT-2B) volt. A fényképező eszközeiről híres megrendelőre és a 10 földmegfigyelő műholdra való tekintettel kapta az Electron rakéta mostani startja az In Focus elnevezést.


A 9+1 földmegfigyelő műhold a start előkészületei során. Az indítás után mintegy 1 órával önállósodtak kb. 500 km magas poláris pályán. (Kép: Rocket Lab)

A CE-SAT-2B a Canon harmadik mikroműholdja. Az első (CE-SAT-1) 2017-ben állt pályára egy indiai PSLV rakétával, a második (CE-SAT-1B) ugyancsak az Electron rakéta júliusi startbalesetében semmisült meg, nem tudta elérni a Föld körüli pályát. A mostani új kísérleti műholdon háromféle kamerát helyeztek el tesztelési célból. Az egyik egy új fejlesztésű, igen érzékeny eszköz, amellyel éjszaka is megkísérelhetik a felszín fényképezését. A programot 2 éves élettartamra tervezik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024