Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újabb Vega start: 53 műhold a pályán
(Rovat: Kis űreszközök nagy szerepe - 2020.09.03 07:15.)

A koronavírus miatti, aztán technikai késések után, a VV16 jelű repüléssel újították fel az ESA Vega rakétáinak startjait. Pályára került az első két szlovén műhold.

Az indításra Kourouból (Francia Guyanából) – hosszadalmas halasztás után – magyar idő szerint szeptember 3-án hajnali 3:51-kor került sor. A repülés célja az SSMS (Small Spacecraft Mission Service, kisműholdas küldetések szolgáltatása) rendszer és koncepció kipróbálása volt. Ezt a rögzítő és kilökő platformot kifejezetten a nano- és mikroműholdas fejlesztők növekvő igényeinek kielégítésére fejlesztették. Az SSMS segítségével 1 és 500 kg közötti űreszközök indíthatók. Az eszköz fejlesztését az Avio végezte, a gyártás Csehországban, az SAB Aerospace-nél történik. Az fejlesztést az Európai Unió és az Európai Űrügynökség (ESA) finanszírozta, és természetesen ez utóbbi szervezet felügyelte.


(Fantáziakép: ESA / J. Huart)

Ezen az úton az SSMS felső részén összesen hét mikroműholdat helyeztek el, ezek induló tömege 15 és 150 kg között változott. Az alsó – ún. Hexamodule – részt további 46 különféle CubeSat foglalta el. Az összesen 756 kg tömegű, 53 darab műhold 13 ország 21 megrendelőjétől származott, igazolva azt a tényt, hogy mára az aktív űrtevékenység (köszönhetően a miniatürizálással járó tömegcsökkenésnek) demokratizálódott. Aki nem épít és indít rendszeresen legalább piko- (pláne nano- vagy kis-) műholdakat, az kimarad, lemarad... Folytatva a statisztikát: a 46 darab CubeSat-ból 6 volt hat, 26 volt három, 1–1 pedig kettő és egy egységes CubeSat, de feljutott 12 darab egynegyed egységes is (1 egység mérete 10 × 10 × 10 cm-es kocka, tömege maximum 1 kg).

A hét mikroműholdat 515 km magasan, egy 97,45°-os inklinációjú napszinkron pályán dobták ki. Ezután a rakéta harmadik fokozatának egy-egy 7, illetve 4 másodperces működtetésével kissé megemelték és elforgatták a pályát, hogy a maradék 46 nanoműholdat (CubeSatot) 530 km magas és 97,51° inklinációjú pályára helyezzék.

Ismerkedjünk meg néhány érdekesebb műholddal Vega rakéta mostani hasznos terhéből:

  • A Spaceflight Inc. részére az Arianespace egy, a Maxar által gyártott 138 kg tömegű távközlési kísérleti holdat indított, melynek nevét, megrendelőjét és célját nem közölték.
  • A szlovének nem aprózták el, amikor összerakták első műholdjukat! A Maribori Egyetem és a Vesolje-SI közös projektje keretében két műhold készült, az első a 65 kg-os (!) Nemo HD. A Space SI számára készült Nemo HD pánkromatikus és multispektrális felvételeket fog készíteni, illetve videostreamet küld a Földre. A távérzékelési eszköz alkalmazói az okos városok üzemeltetői, erdészek és agrárszakemberek lesznek.Fent az első szlovén műhold, a NEMO HD végszerelése, lent pedig a végeredmény. (Képek: Space SI)

  • A GHGSat-C1 egy közel 16 kg tömegű műhold, minimum 3 éves tervezett élettartammal, melyet a kanadai GHGSat Inc. épített. Az űreszköz feladata a Föld felszínén található, üvegházhatású gázokat kibocsátó jelentősebb helyek azonosítása.
  • A Madridi Műszaki Egyetem által irányított oktatási és kutatási projekt keretében állt pályára a 45 kg-os UPMSat-2 kísérleti műhold. Tervezett élettartama 2 év, finanszírozásáról az EU Horizon 2020 IOD/IOV program gondoskodott.
  • Az ESAIL az első olyan kereskedelmi műhold, melyet az ESA SAT-AIS (műholdas hajókövetési) programjának keretében hoztak létre. Fővállalkozója a LuxSpace Sarl, melynek korábbi VesselSat AIS műholdjaira a magyar BHE tervezett és épített fedélzeti digitális modulátorokat. A 112 kg tömegű és 4 éves működésre tervezett ESAIL üzemeltetője az exactEarth lesz. A műhold a VesselSatokhoz képest kibővített funkciókkal és nagyobb adatsebességgel rendelkezik.


Az ESAIL már a rakétára várva. (Kép: ESA)


Az ESAIL műhold a Föld körüli pályán. (Fantáziarajz: ESA / LuxSpace)

  • A Planet Labs számára a D-Orbit Spa épített összesen 12 darab CubeSatot, melyek tervezett élettartama 4 év.
  • A 47 kg-os NewSat (ÑuSat) egy, a közeli infravörös és a látható színképtartományokban üzemelő, nagyfelbontású képalkotó műhold. Tervezett élettartama 4 év, építője és végső felhasználója a Satellogic.
  • A fentieken kívül érdemes még megemlíteni a 26 darab SuperDove, a nyolc Lemur-2, valamint a két 3Cat-5 műholdat.

Miután a sikeres start több szálon is kapcsolódik régiónkhoz, a következő napokban – három külön cikkben – részletesebben is bemutatjuk az SSMS-t, az első két szlovén, és az ezúttal pályára került harmadik észt holdat, valamint e három ország űrtevékenységét is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024