Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az első bhutáni műhold
(Rovat: Kis űreszközök nagy szerepe, Japán és az űrállomás - 2018.08.15 15:30.)

Augusztus 10-e csak egy szokásos munkanap volt az ISS életében, de aznap pályára került egy bhutáni, egy malajziai és Fülöp-szigeteki CubeSat.

A három nanoműhold korábban, teherűrhajós szállítással, a Dragon CRS-15 június végén indult repülése során jutott fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).


A három CubeSat indítása az ISS japán Kibo moduljából. (Kép: ESA / NASA / Alexander Gerst)

Bár a Kína és India között, a Himalájától keletre fekvő kis délkelet-ázsiai ország számára ez volt az első űreszköz. Az 1998 óta kiépített ISS széles nemzetközi együttműködésben készült, szakemberek ezrei dolgoztak és dolgoznak rajta. A Nemzetközi Űrállomást fenntartó partnerek az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Űrügynökség, Kanada és Japán. De számos más ország – köztük Magyarország – is hozzájárul működéséhez különféle berendezésekkel, tudományos kísérletekkel. Két évtizedes fennállása alatt az ISS rengeteg nemzetközi személyzetet fogadott, rövid vagy hosszabb távú tartózkodásra. Jelenleg az 56. számú állandó legénységnél tartanak, az 1. számú személyzet 2000 októberében érkezett.

Bár az egyre szaporodó CubeSatok egyenkénti bemutatására már jó ideje nincs lehetőségünk, most tegyünk kivételt, és említsük meg a műholdak neveit: Bhutánból a Bhutan-1, a Fülöp-szigetekről a Maya-1 és Malajziából az UiTMSAT-1 állt önálló alacsony Föld körüli pályára augusztus 10-én.


A japán támogatással végrehajtott Birds-2 programban elkészült három CubeSat, mögöttük a fejlesztésekben részt vevő egyetemisták. (Kép: JAXA)

A Bhutan-1 műhold, egy 1 egységes (1U) CubeSat egyébként japánban tanuló bhutáni mérnökhallgatók munkája. A japán támogatással folyó Birds-2 projekt keretében készült, malajziai és Fülöp-szigeteki társaival együtt. A fejlesztés 2016 novemberében kezdődött. Kb. 500 és 1500 km között változó magasságú pályáján naponta 5 vagy 6 alkalommal repül át az ország fölött, alkalmanként 3–4 percig követhetően. Fedélzetén kétféle kamerát helyeztek el, repül rajta egy olcsó (nem űrbeli használatra minősített) GPS vevő is. A Bhutan-1 adásait világszerte rádióamatőrök is foghatják a 437,375 MHz-es frekvencián. Tervezett élettartama 6–9 hónap.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024