Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egyszerre 6 szingapúri műhold!
(Rovat: Kis űreszközök nagy szerepe, A hónap száma , India a világűrben - 2015.12.17 07:15.)

December 16-án az indiai Sriharikotából az ISRO kisebbik rakétája összesen 625 kg tömegben állított pályára féltucat szingapúri mesterséges holdat.

A holdak közül a legnagyobb a 400 kg tömegű TeLEOS földmegfigyelő eszköz, melyet az ST Electronics épített és az AgilSpace fog üzemeltetni. Tervezett keringési magassága 550 km, kamerájának legjobb felbontása 1 m-es. Energia-ellátásáról négy kihajtható napelem fog gondoskodni, tervezett élettartama pedig öt év.


A pályára állított további szingapúri berendezések a VELOX-C1 és VELOX-2, a Kent Ridge-1, az Athenoxat és a Galassia mini- és mikroműholdak.

A fenti hasznos terhek össztömege 625 kg volt. Ennek pályára állításához a kisebb teljesítményű indiai PSLV rakéta teljesítménye még úgy is elég volt, hogy ún. „core alone” konfigurációban, azaz az oldalsó gyorsítórakéták nélkül repült. Az idei évben egyébként ez volt az utolsó indiai asztronautikai hordozórakéta-indítás. A mostani starttal együtt India 2015-ben 14 műholdat (3 sajátot és 11 külföldit) juttatott pályára. Ezek közül 13 a PSLV különböző változataival, míg egy (az indiai GSAT-6) a nagyobb teljesítményű GSLV-vel indult Föld körüli pályára. A PSLV mostani startjának időpontja december 16-án magyar idő szerint 13:30 volt.


A Nancsang Műszaki Egyetem 123 kg-os VELOX-C1 holdja a trópusi klímát vizsgálja GPS okkultációs mérésekkel.


A Nancsang Műszaki Egyetem másik műholdja egy 12 kg-os, hat egységes (6U) CubeSat, a VELOX-2. Különféle távközlési kísérleti berendezéseket hordoz.


A 78 kg-os, hiperspektrális felvételek készítésére alkalmas Kent Ridge-1 tervezett élettartama 5 év. Az űreszközt a Szingapúri Nemzeti Egyetemen készítették, a Berlin Space Technologies LEOS-50-es platformján. A fedélzetén lévő két szingapúri közepes felbontású hiperspektrális műszercsomagot még a berliniek nagyfelbontású videorendszere egészíti ki.


Az Athenoxat-1 (a képen) egy 3U CubeSat, melyet a Microspace Rapid Pte Ltd. of Singapore épített. A néhány kilogrammos mikroholddal egy éjjellátó optikát szeretnének kipróbálni, melyet sikere esetén CubeSatokhoz árulnának.

Az utolsó műhold a sorban, a mindössze 3,5 kg-os Galassia egy két egységes CubeSat, mely Szingapúr felett fog ionoszféra-vizsgálatokat végezni.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024