Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

CubeSat a „nagyoknál” is
(Rovat: Kis űreszközök nagy szerepe - 2014.12.21 08:15.)

A parányi CubeSat „dobozműholdakat” leginkább egyetemek diákjai és tanárai alkalmazzák. De nem csak ők!

Kibővített változatukkal olyan „óriások” is dolgoznak, mint például a NASA Goddard Űrközpont (GSFC) napfizikusai.

Aki emlékszik az első magyar műholdra (Masat-1), az tisztában van azzal, hogy egy CubeSat normálisan egy 10 x 10 x 10 cm-es (1 literes) doboz. Az már kevésbé ismert, hogy az alapkoncepció szerint ezek a dobozok összekapcsolhatók hármasával (3U CubeSat), vagy hatosával (6U CubeSat). Ezzel már tetemes térfogat áll rendelkezésre „profi” kutatóhelyek vagy vállalatok számára is, miközben a költség még mindig viszonylag alacsonyan tartható. (Ez utóbbi részben annak köszönhető, hogy ma már több rakétához is rendelkezésre áll CubeSat illesztő/indító adapter. Sőt az indítás akár a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) is elvégezhető, ha a műhold felkerült oda egy teherűrhajó fedélzetén.

Miután a NASA költségvetését is faragják rendesen, náluk is egyre égetőbb, hogy kisebb hasznos terhek olcsón és gyorsan jussanak a világűrbe. A GSFC napfizikusainak célja az volt, hogy egy 2014. februárban született ötlettől (és az ahhoz összeállt csapattal) 2016 januárjára eljussanak egy ISS-ről történő indításig! Azt akarták, hogy viszonylag alacsony költségvetésből és gyorsan elkészüljön egy kis technológiai és tudományos műhold, amely három kísérleti eszközt tartalmaz. A műszerek közül az egyik egy kisméretű tömegspektrométer, amely a semleges és ionizált atomok sűrűségét méri az ionoszférában. Emellett két kísérleti magnetométert helyeznek még el a 6U CubeSaton.


(Fantáziakép: NASA / Luis H. Santos)

A Michael Johnson (műszaki vezető, Alkalmazott Műszaki és Technológiai Igazgatóság, GSFC) és Michael Hesse (igazgató, Napfizikai Részleg, GSFC) által vezetett fejlesztők ebben a hónapban már a hő- és vákuumkamrás teszteket végzik a műholdon. Amennyiben ezek sikeresek lesznek, a 6U CubeSat (talán februárban) további tesztekre átkerül Floridába, ahonnan reményeik szerint 2016 januárjában indul a Nemzetközi Űrállomásra. Onnan azután önálló pályára állítják, és a készítők reményei szerint legalább fél évig fog működni.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024