Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hat új műhold egy Dnyepr rakétával
(Rovat: Kis űreszközök nagy szerepe, Katasztrófák ellen , Lássuk és halljuk egymást - 2009.07.31 09:00.)

A katonai célú ballisztikus rakétából átalakított hordozóeszköz négy ország hat kis műholdját állította pályára Bajkonurból.

A start július 29-én, magyar idő szerint 20:46-kor történt egy föld alatti rakétasilóból. Ez volt a Dnyepr hordozórakéta tizenharmadik indítása.

A poláris napszinkron pályára bocsátott műholdak közül kettőt a brit Surrey Satellite Technology vállalat gyártott. Ezek egy kis műholdakból álló, a Földet elsősorban katasztrófa-elhárítási célból megfigyelő hálózathoz csatlakoznak. A Deimos-1 és UK-DMC-2 holdak széles látómezejű, közepes felbontású optikai felvételekkel szolgálnak majd. (Felbocsátása után a Deimos-1 egy spanyol cég irányítása alá kerül.) A hálózat másik, már működő négy űreszközét Nagy-Britannia, Nigéria, Algéria és Kína üzemelteti. A két új műhold mindjárt hússzorosára növeli a nemzetközi együttműködésben dolgozó hálózat képalkotó kapacitását. Ugyancsak a Surrey Satellite Technology építi azt a két nigériai holdat, amelyek jövőre csatlakoznak a flottához.

A Dnyepr rakétán utazott a DubaiSat-1, az Egyesült Arab Emirátusok első műholdja, amelyet a remények szerint újabbak követnek majd. A DubaiSat-1 ugyancsak távérzékelő műhold, fedélzetén fekete-fehérben 2,5 m-es, színesben 5 m-es felbontást nyújtani képes optikai kamerával. Az arab műholdat egyébként egy koreai cég építette.

Két kis (12 kg-os) amerikai távközlési műhold is indult, valamint a spanyol űrügynökség Nanosat-1B technológia tesztműholdja.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024