Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Dnyepr sikeresen tért vissza
(Rovat: Kis űreszközök nagy szerepe - 2007.04.23 07:10.)

Április 17-én az orosz hordozórakéta összesen 14 kis műholdat állított pályára Bajkonurból.

Ez volt az első start a tavaly nyári kudarc óta, amikor egyszerre 18 műhold veszett el az indítás utáni pillanatokban. A háromfokozatú, ballisztikus rakétából átalakított Dnyepr várakozó megrendelői között van a Bigelow Aerospace cég, amely a második felfújható űrmodulját, a Genesis-2-t szeretné mielőbb pályára állítani.

A keddi start után alacsony poláris napszinkron pályára került műholdak fele arab – egyiptomi és szaúd-arábiai – megrendelésre készült. Ezek távérzékelési és kommunikációs feladatokat látnak el.

A másik hét miniatűr űreszköz a CubeSat program részeként repül. Három „csomagban” jutottak Föld körüli pályára, ahol aztán szétváltak. A legnagyobb CubeSat hold a MAST (Multi-Application Survivable Tether experiment). Célja a három kis egységet összekötő kábelek tartósságának vizsgálata a világűrben.


A kis „lógatott” műholdak az indítás előtt. Az összekötő kábel két vége a pályán kb. 1 km távolságban lesz. A középen levő egység (Gadget) a kinyitást követő 1 hét után lassan végighalad majd a szál mentén, hogy megvizsgálja annak állapotát. „Inspector Gadget” - ez egy szellemes szójáték, a magyar fordításban „Gógyi felügyelő” címmel futó rajzfilmsorozatra utal, amelynek főhőse mindenféle különös szerkentyűkkel rántja ki magát a bajból... (Kép: Tethers Unlimited, www.tethers.com)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024