Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Elhallgatott a SSETI Express
(Rovat: Kis űreszközök nagy szerepe, Nyereség a kontinensnek , Korszerű oktatás - 2005.11.02 08:44.)

Néhány órányi működés után elhallgatott az európai diákok által épített mikroműhold. Rövid működése során számos fontos feladatot sikerült végrehajtania.

Az Európai Űrügynökség (ESA) oktatási részlege által támogatott diákműholdat október 27-én álltították pályára egy Kozmosz-3M rakéta potyautasaként – a kísérleti űreszköz azonban nem sokkal később elhallgatott. A szakértők szerint az energiaellátásban léphetett fel hiba és elképzelhető, hogy nem sikerül helyreállítani a mikroműhold működését.

Az elmúlt napok során elemezték a műhold váratlan leállásának okát. Kiderült, hogy az energiaellátó rendszerben bekövetkezett hiba miatt az akkumulátorok nem tudnak feltöltődni és ez vezetett a váratlan elhallgatáshoz. A műhold rövid működése során a dániai Aalborg Egyetem diákjainak sikerült kommunikációs kapcsolatba lépni az űreszközzel, valamint a terveknek megfelelően amatőr rádiósok serege is vette a műhold telemetriai adatait.

A SSETI Express legfontosabb feladatai a Föld fényképezése, valamint három CubeSat elnevezésű pikoműhold pályáraállítása volt. Rövid működési ideje alatt az UWE-1 és az XI-V jelzésű parányi szerkezeteket sikeresen leoldotta, és a földi irányítócsoportok kapcsolatba is léptek az űreszközökkel. A harmadik CubeSat szerkezetről egyelőre nem érkezett jel és kérdéses, hogy egyáltalán levált-e a hordozó űreszközről.

A SSETI Express-t az ESA oktatási programjának keretén belül európai egyetemeken alakult diákcsoportok bevonásával az elmúlt két év alatt fejlesztették ki. A program önmagában is jelentős siker mind oktatási, mind technológiai szempontból.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021