Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az európai „diákműhold” startra kész
(Rovat: Kis űreszközök nagy szerepe, Korszerű oktatás , Nyereség a kontinensnek - 2005.09.15 05:40.)

Szeptember 27-re jelölték ki a SSETI Express, az első, főleg az interneten keresztül, egyetemista csoportok által tervezett mesterséges hold indítását.

A SSETI (Student Space Exploration and Technology Initiative) egy diák űrkutatási és technológiai kezdeményezés. Célja, hogy egy csapatot építsen egymástól távoli csoportok (egyetemek, kutatóintézetek) között az internet segítségével. A munka „végterméke” egy kisméretű mesterséges hold, amelyet már megépítettek és rövidesen Föld körüli pályára is bocsátanak. A csapat az ESA oktatási részlegének irányítása mellett működik.

A SSETI Express nevű hold a tervek szerint szeptember végén indul Pleszeckből, orosz Kozmosz-3M rakétával. Az összesen 62 kg-os (ebből 24 kg hasznos terhet vivő), mosógépnyi méretű űreszköz alacsony pályára áll majd. A fedélzetén három, egyenként csupán 1 kg-os „pikoműholdat” visz magával. A SSETI Express egy sor techológiai újítást – például hideg gázzal működő helyzetbeállító rendszert – tesztel, emellett fényképezi a Földet és rádióadót is üzemeltet. A műhold létfontosságú alrendszereit (az energiaellátást, a kommunikációs berendezést, a fedélzeti számítógépet, a kamerát, a hajtóműveket) különböző európai egyetemeken építették. Összesen 23 (!) csoport együttműködésében készült az űreszköz. A munka persze nem ment egészen egyedül: az ESA támogatást nyújtott a folyamat minden szakaszában, specifikációk megadásától a tesztelésen át a felbocsátás megszervezéséig.

Az egész vállalkozás tényleg expressz gyorsasággal haladt. Csak másfél év telt el a kezdéstől a végső tesztelések eredményéig. A teljes költségvetés 100 ezer eurón belül maradt, hála az innen-onnan felajánlott alkatrészeknek is. Az egész legfőbb haszna talán az, hogy egy generáció beletanult a műholdépítésbe és a nemzetközi együttműködésbe – közülük kerülnek ki a közeljövő űrkutatási szakértői. Több mint 400 egyetemi hallgató vett részt aktívan a kezdeményezésben. Jelenleg még két másik hold is készülőben van, 2008-as, illetve 2010-12-es indítási tervvel.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024