Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Robbanás Csiucsüanban
(Rovat: Kínai rakéták - 2023.12.02 06:15.)

Műholdképek tanúsága szerint a Góbi-sivatagban épült kínai űrközpont tesztterületén nemrég robbanás történhetett.

A helyszín elég távol van az indítóállásoktól, így az esemény a Cisucsüanban (Jiuquan) végzett starttevékenységre bizonyára nincs közvetlen hatással. A robbanásról szóló értesülés természetesen (?) nem a kínai hírközlésekből, hanem egy Henry Stranger nevű, az X platformon (korábbi nevén Twitter) aktív felhasználótól származik, aki műholdfelvételek alapján igyekszik nyomon követni az űripari létesítményekben történteket. Számos műholdkép – köztük szabadon hozzáférhető Copernicus Sentinel-2 felvételek, valamint kereskedelmi földmegfigyelő műholdak adatai – alapján kiderítette, hogy valamikor november 21-én vagy 22-én egy olyan esemény történhetett egy rakétatesztelésre használt kínai létesítményben, amelynek nyomán a sivatagos felszínen jól látható, csóvaszerű elszíneződés történt és a környéken elszórt törmelékdarabok jelentek meg. Ugyanitt két évvel ezelőtt, 2021 októberében már történt egy hasonló esemény.


A Planet cég nagyfelbontású műholdképei a hajtóműkísérleteket követő feltételezett robbanás előtt és után. (Kép: Planet Labs PBC / H. Stranger)

A képeken látható tesztlétesítményt a China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) üzemelteti. Ez egy nagy, állami tulajdonú védelmi és űripari vállalatcsoport, amely a szilárd hajtóanyagú Kuajcsou (Kuaizhou) rakétákat is fejleszti. A Kuajcsou-1A és nagyobb Kuajcsou-11 rakéták üzemeltetője a CASIC leányvállalata, az Expace. Robbanásról egyikük sem adott ki közleményt.

A Kuajcsou-1A rakéta 200 kg hasznos teher eljuttatására képes 700 km magas poláris napszinkron pályára. Az eddig mindössze kétszer repült Kuajcsou-11 kapacitása ugyanilyen pályára 1 tonna. utóbbi mindössze kétszer repült. Az első, 2020. júliusi startja kudarccal végződött, a második 2022 decemberében sikeres volt. A két rakétatípust 2017 óra 11-szer használták, a próbálkozások közül három volt sikertelen. Meglehet, hogy még az idei év vége előtt mindkettőből újra indítanak egy-egy példányt.

A Belső-Mongólia autonóm tartomány területén, a Góbi-sivatagban található Csiucsüan indítóhelyet még 1958-ban létesítették. Ez volt az első a kínai űrindító bázisok között. A műholdak mellett rendszeresen indítanak innen emberszállító űrhajókat is. A komplexum a startigények növekedése nyomán az elmúlt években jelentős bővítésen ment keresztül. A Kuajcsou rakéták mellett készült indítóhely a Landspace cég metánt és folyékony oxigént használó Csucsüe-2 (Zhuque-2) rakétái számára. A kerozin–folyékony oxigén hajtású Tienlung-2 (Tianlong-2) rakéta is Csiucsüanban mutatkozott be az idén.

Úgy tűnik, hogy a CASIC és Expace leányvállalata számos kihívással néz szembe. Ez az egyik legjobban finanszírozott kereskedelmi űrindító cég Kínában, 2017-ben 180 millió dollárt, tavaly pedig 237 millió dollárt gyűjtött. A gyorsan bevethető szilárd hajtóanyagú hordozórakéták fejlesztése stratégiai kérdés Kína űrképességeinek növelése érdekében. A startup vállalkozások támasztotta verseny azonban aláássa az állami hátterű vállalat fejlődését. A 2018-ban alapított Galactic Energy eddig tíz indítást hajtott végre Ceres-1 rakétájával, amelyek közül csak a legutóbbi (idén szeptemberi) végződött kudarccal. A Ceres-1 teherszállító kapacitása 300 kg az 500 km-es magasságban lévő napszinkron pályákra. Eközben Kína egyik legfrissebb startupja, az Orienspace egy a Kuajcsou típusoknál sokkal nagyobb szilárd hajtóanyagú rakéta indítására készül. A Gravity-1 várhatóan decemberben mutatkozik be egy tengeri platformról startolva. A háromfokozatú hordozóeszköz első fokozatát négy oldalsó segédrakéta egészíti ki. Nem kevesebb mint 6,5 tonna felbocsátására lesz képes alacsony pályákra (low-Earth orbit, LEO), vagy 3,7 tonna indítására 700 km-es napszinkron pályákra.

A CASIC hagyományosabb versenytársakkal is szembesül. A CAS Space, más néven Zhongke Aerospace a Kínai Tudományos Akadémia (Chinese Academy of Sciences, CAS) kereskedelmi alapon működő vállalkozása, amely tavaly megkezdte a Licsien-1 (Lijian-1, Kinetica-1) szilárd hajtóanyagú rakétájának használatát. Ennek a kapacitása hasonló a Kuajcsou-11-éhez. A hordozórakéta idén júniusban rövid ideig (8 napig) tartotta a kínai rekordot az egyetlen start során feljuttatott legtöbb műholddal (26 darabbal). Végül Kína vezető űrvállalata, a China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) üzemelteti az új Csielung-3 (Jielong-3) szilárd hajtóanyagú, tengeri platformról is indítható rakétát.

A CASIC és az Expace közben dolgozik a Kuajcsou-21 és -31 rakétatípusokon is, ugyancsak szilárd hajtóanyaggal. Ezek már 20, illetve 70 tonna hasznos teher LEO pályára küldésére lennének alkalmasak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024