Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Csucsüe-2: sikeres második próbálkozás
(Rovat: Kínai rakéták - 2023.07.12 06:15.)

Mostanáig még nyílt volt a verseny a világ első folyékony metánnal hajtott, sikeresen indított hordozórakétája címéért.

A metán üzemanyagot és folyékony oxigén oxidálószert használó (methalox) rakéták kategóriában nem csak a Csucsüe-2-t (Zhuque-2) készítő kínai Landspace vállalat versenyez, hanem olyan nagyágyúk is, mint az amerikai ULA (United Launch Alliance) vagy a SpaceX. Az előbbi az új Vulcan rakétáját még nem próbálta ki, az utóbbi a – jóval nagyobb teljesítményű – Starshippel egy robbanással végződött startkísérleten van túl. De methalox rakéták kifejlesztésén dolgozik a Blue Origin (New Glenn), a Rocket Lab (Neutron) és a Relativity Space (Terran-R) is. (Ez utóbbi cég az idén tavasszal kudarcot vallott Terran-1 típust nem erőlteti tovább.)

Július 12-én a Landspace másodszor is megpróbálta pályára juttatni a Csucsüe-2 rakétáját. A helyszín Csiucsüan (Jiuquan), az időpont magyar idő szerint 3:00 volt. Az első alkalom mintegy 7 hónappal korábban volt, ugyancsak erről az indítóhelyről. A 2022. decemberi próbálkozás azonban kudarccal végződött, a második fokozatban fellépő oxigénellátási hiba miatt.

A Csucsüe-2 a mostani sikerrel egy második helyezést is besöpört, ugyanis ez a második magánfejlesztésű kínai hordozórakéta, amely folyékony hajtóanyagot használ és hibátlanul mutatkozott be. Az első idén áprilisban a Space Pioneer vállalat (teljes nevén Beijing Tianbing Technology Co. Ltd.) Tienlung-2 (Tianlong-2) rakétája volt.

A Landspace szerint a Csucsüe-2 kapacitása 6 tonna hasznos tehernek alacsony (200 km magasságú) pályára állításához elegendő. Kicsit magasabb (500 km-es) poláris napszinkron pályára 4 tonna tömeg „kézbesítését” vállalhatják majd. A rakétatest átmérője 3,35 m, teljes hossza 49,5 méter, starttömege pedig 219 tonna. A rakéta jelenleg még egyszer használatos, de a Landspace az első fokozatot működtető TQ-12 hajtómű újra felhasználható változatán is dolgozik.


Egy Csucsüe-2 rakéta a csiucsüani starthelyen, egy korábbi teszt alkalmával. (Kép: Landspace)

A Landspace az egyik legkorábbi és legjobban finanszírozott kínai kereskedelmi űrindító vállalkozás. Piacra lépése négy éve történt, a sokkal kisebb és egyszerűbb szilárd hajtóanyagú Csucsüe-1-gyel, de kudarccal végződött.

A kínai kormány 2014 végén megnyitotta az űrszektor egyes részeit a magántőke előtt. Mára több száz űrrel kapcsolatos vállalat jelent meg, tevékenységük a startoktól a műholdgyártáson és -üzemeltetésen keresztül az alkalmazásokig széles területet fog át. Minden jel arra mutat, hogy a kereskedelmi alapon működő cégek a jövőben egyre nagyobb szerepet fognak játszani az ország űrszektorában.


A Csucsüe-2 rakéta második (első sikeres) startja alkalmával nem vitt magával műholdat a Föld körüli pályára. (Kép: Landspace)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024