Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Csucsüe-2: sikertelen bemutatkozás
(Rovat: Kínai rakéták - 2022.12.14 14:45.)

A kínai Landspace vállalat új, metán hajtóanyagot használó hordozórakétájának első repülése kudarccal végződött.

A Csucsüe-2 (Zhuque-2) bemutatkozó startjára december 14-én magyar idő szerint 9:30 körül kerítettek sor a Belső-Mongóliában fekvő Csiucsüan (Jiuquan) űrközpontból. A rakéta metán hajtóanyagot éget és oxidálószerként folyékony oxigént használ. Ez a pekingi Landspace cég első folyékony hajtóanyagú rakétája. A Csucsüe-1 ugyanis – amely 2018. októberi bemutatkozásakor szintén kudarcot vallott – szilárd hajtóanyagú hordozórakéta-típus. (Valószínűleg az volt a Csucsüe-1 első és egyetlen startja.) A Kínában épült Csucsüe-2 egyúttal a világon az első metánt használó hordozórakéta, amellyel űrindítást kíséreltek meg.

Mint ismeretes, Amerikában a SpaceX cég (Starship), valamint Relativity Space cég (Terran-1) dolgozik metánhajtású rakétákon. A metán a földgáz fő összetevője, rakéta-üzemanyagként hatékony, továbbá környezetbarátabb módon előállítható, mint a finomított kerozin – nem is beszélve a hagyományos, erősen mérgező kémiai hajtóanyagokról.


(Kép: Landspace)

Az első jelentések szerint a startot követően a második fokozat működésével voltak gondok. Így a – meg nem nevezett, de feltehetően egy sor kis CubeSatból álló – hasznos teher nem tudta elérni a Föld körüli pályát.

A Csucsüe-2 egy középkategóriájú, 200 km-es alacsony Föld körüli pályára 6 tonna tömeget eljuttatni képes rakéta. Eredetileg még 2020-ban tervezték kipróbálni, ez tolódott el végül idén decemberre. A kétfokozatú rakéta magassága 50 m, átmérője több mint 3 m, induló tömege 219 tonna. Első fokozatában négy Tiencsüe-12 (Tianque-12, TQ-12) hajtómű dolgozik. A második fokoztat meghajtását elsősorban egy a vákuumbeli működésre optimalizált TQ-12 hajtómű biztosítja, a helyzetbeállításért pedig négy kisebb teljesítményű társa felel. Állítólag ez utóbbiak idő előtt leállása volt a mostani kudarc oka. A rakétafejlesztők távlati célja a többszöri felhasználhatóság is, de a próbapéldányra ez még nem volt érvényes.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024