Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újra Kuajcsou-11
(Rovat: Kínai rakéták, Kínai műholdak - 2022.12.08 07:15.)

A kis kínai hordozórakéta a 2020-as sikertelen bemutatkozása után most pályára állított egy kísérleti műholdat.

Az indítás december 7-én magyar idő szerint 2:15-kor történt a Kína északnyugati részén fekvő Csiucsüan (Jiuquan) űrközpontból. A hasznos teher a Csiaotung (Jiaotong) VDES (VHF Data Exchange System) elnevezésű kísérleti távközlési műhold volt, amelynek fedélzetén helyet kapott egy a tengerjáró hajók rádiós jeladóinak (AIS, automatic identification system) vételére alkalmas berendezés is.


(Kép: Wang Jiangbo / Xinhua)

A Kuajcsou-1A rakétákat is üzemeltető ExPace vállalat szilárd hajtóanyagú Kuajcsou-11 (Kuaizhou-11) hordozórakétájával 2020 júliusában kísérelték meg az első indítást, ugyaninnen. Akkor a két felbocsátandó műhold a hordozórakéta harmadik fokozatának hibájából nem érte el a Föld körüli pályát. Most viszont sikerrel járt a start. Az Expace a China Aerospace Science and Technology Corporation (CASIC) leányvállalata. A Kuajcsou rakétákkal a céljuk költséghatékony, megbízható és pontos kereskedelmi alapú szolgáltatás kis műholdak alacsony Föld körüli pályára történő állításához.

A 2015 óta fejlesztett Kuajcsou-11 legfeljebb 1500 kg tömeget képes alacsony pályára, 1000 kg-ot valamivel magasabb (700 km-es) poláris napszinkron pályára juttatni. Mozgatható indtóállást használnak hozzá, ami elősegíti, hogy gyorsan előkészíthessék a startra. A rakéta teljes hossza 25 m, a hengeres test legnagyobb átmérője 2,2 m, felemelkedéskor az összes tömege 78 tonna. Az eső, második és harmadik fokozat hajtóművei szilárd üzemanyagot használnak. A rakétára háromféle orrburkolat helyezhető, 2,2 m-es, 2,6 m-es vagy 3 m-es átmérővel. Ezt a megrendelők igényei határozzák meg.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024