Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Visszatérés Borneó fölött
(Rovat: Kínai rakéták, Katasztrófák ellen - 2022.07.31 14:45.)

Belépett a légkörbe a kínai Hosszú Menetelés-5B rakéta elhasznált fokozata, amely a Ventien űrállomásmodult indította. Károkat nem okozott.

Az épülő kínai űrállomás második nagyméretű modulja, a Ventien (Wentian) július 24-én startolt Vencsangból (Wenchang), és azóta már rendben csatlakozott is a Tienho (Tianhe) modulhoz. A Hosszú Menetelés-5B típusú hordozórakéta első fokozatának kiürült „magja” az indítás során ugyancsak Föld körüli pályára került, és egy hétbe telt, amíg olyannyira lecsökkent a felszín feletti magassága, hogy belépett a sűrű légkörbe. Ugyanez az irányítatlan visszatérés volt a sorsa a rakétatípus előző két startja után megmaradó óriási (közel 30 m hosszú, mintegy 22 tonnás) fokozatnak is. Akkor is, most is aggodalmat keltett, hogy egy ekkora darab űrszemét kontroll nélkül tér vissza, légkörbe lépésének pontos helyét és idejét pedig nem lehet előre megjósolni.

A fokozat pályájának hajlásszöge az egyenlítői síkhoz képest most is 41,5° volt, vagyis az ennél magasabb déli és északi szélességek fölött élőknek – így Magyarország lakóinak – egyáltalán nem volt okuk aggodalomra. A többieknek (a Föld népessége 88%-ának) is csak mérsékelten, hiszen annak a valószínűsége, hogy a légköri felizzás után esetleg megmaradó darabok lakott területre essenek, nagyon kicsi. Ennek ellenére kívánatos volna, hogy a kínai szakemberek a Hosszú Menetelés-5B rakéta későbbi startjai alkalmával megoldják az ellenőrzött visszatérést, ahogyan az ma már magától értetődőnek kell(ene) legyen az űrtevékenységben, a mégoly minimális kockázatok elkerülése érdekében.


A Hosszú Menetelés-5B rakéta elhasznált fokozata ezúttal az Indiai-óceán fölött, Borneó térségében, éjszaka érkezett vissza a sűrű légkörbe. Két éven belül ez volt a harmadik ilyen esemény. (Kép: Aerospace Corp. / Spaceflight Now)

Amerikai követési adatok szerint szombaton (június 30-án) magyar idő szerint 18:45 körül (helyi időben már 31-én, valamivel éjfél után) történt a fokozat légkörbe lépése. A kínai emberes űrrepüléseket koordináló ügynökség (China Manned Space Agency, CMSA) közölte, hogy az esemény a Sulu-tenger fölött, 9,1° északi szélességnél és 119° keleti hosszúságnál zajlott le. Itt hullott a tengerbe az, ami netán a szerkezetből megmaradt.

A közösségi médiában számos szemtanú számolt be arról, hogy a rakéta légkörben felizzó darabjait észlelték. (Forrás: The Star / Youtube)

A Hosszú Menetelés-5B rakéta első fokozatának szóban forgó központi része két, folyékony hidrogénnel működő hajtóművével mintegy 8 percen át gyorsította hasznos terhét, miután a négy oldalsó segédrakéta elvégezte feladatát és levált. Ezek a Dél-kínai-tenger vizébe hullottak vissza. A világ egyik legnagyobb tolóerejű hordozórakétájának fő fokozatát azonban úgy tervezték, hogy az maga is eléri a pályára álláshoz szükséges sebességet. Más rakéták általában további, kisebb méretű fokozatokkal vannak felszerelve, hogy a végső gyorsítást megoldják. Ilyenkor az első fokozat vagy visszahullik, vagy akár irányított leszállításával újból is felhasználhatóvá válik, ahogyan azt a SpaceX rakétáinál láthatjuk.

Októberben Kínából még egy új űrállomásmodul indul, a Mengtien (Mengtian) – szintén Hosszú Menetelés-5B rakétával. Így várható, hogy ugyanez a történet még egyszer lejátszódik: a start után egy-két héten belül a nagyméretű fokozat irányítatlanul visszatér a világűrből a Föld légkörébe.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021