Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hyperbola-1: zsinórban a harmadik kudarc
(Rovat: Kínai rakéták - 2022.05.14 06:15.)

A tavaly augusztusi sikertelen start során elvesztett műhold pótálása sem jutott Föld körüli pályára.

A kínai iSpace (teljes nevén: Beijing Interstellar Glory Space Technology Ltd.) vállalat magánfejlesztésű Hyperbola-1 (Shuang Quxian-1, SQX-1) rakétája 2019 júliusában mutatkozott be – sikeresen. Azóta viszont három újabb startkísérlet is kudarcot vallott, 2021 februárjában, augusztusában, valamint most is. A legutóbbi kísérletet Csiucsüanból (Jiuquan) hajtották végre május 13-án, magyar idő szerint 9:09-kor.

A kis méretű (20,8 m magas, 1,4 m átmérőjű, 31 tonna starttömegű), négyfokozatú, szilárd hajtóanyagú, mobil állványról indítható rakéta tolóereje akár 300 kg tömegű hasznos teher alacsony (500 km magasan húzódó napszinkron) pályára állítására volna elegendő. A rakétán most is a Csilin-1 kereskedelmi földmegfigyelő műholdrendszerbe szánt űreszköz (Jilin-1 Mofang-01A) volt, ahogy a 2021. augusztus 3-án balul végződött kísérletben. Azonban a jelek szerint a pótlás sem járt sikerrel. A szűkszavú hírügynökségi jelentés szerint emelkedés közben „rendellenes viselkedést” tapasztaltak a rakétánál. Az incidens okainak kivizsgálása megkezdődött.

2019-ben a pekingi székhelyű iSpace volt az első kínai magánvállalkozás, amelynek sikerült egy űrindítás. A magántőke szerepvállalását ezen a területen 2014-ben engedélyezték Kínában. Azóta azonban a szerencse elpártolt tőlük, miközben a nagyobb tolóerejű Hyperbola-2 rakéta fejlesztésén is dolgoznak. Ez két fokozattal lesz felszerelve és folyékony hajtóanyagot (metán és oxigén) használ majd. Az első fokozatot újból felhasználhatóra tervezik. Az újfajta rakétát a hírek szerint akár még idén kipróbálhatják.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024