Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ázsiai mozaik – 2022. február (1. rész)
(Rovat: Kínai rakéták, Kína a világűrben - 2022.03.05 06:15.)

Havi sorozatunkban az ázsiai és csendes-óceáni térség országainak űrtevékenységével kapcsolatos információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

A február hónap eseményeire visszatekintő kétrészes sorozatunk első részében kínai „rakétaügyekkel” foglalkozunk.

A China Aerospace Science and Technology Corporation február elején bemutatta ez évi Kék könyvét (Blue Book). Ebben arról írnak, hogy 2022-ben több mint 50 (!) rakétaindítással legalább 140 műholdat kívánnak pályára állítani. Ha ehhez hozzáadjuk a jelenleg már ismert – egyéb kínai állami intézmények, illetve magánvállalkozások által jelzett – indítási terveket (lásd később), akkor ez azt jelenti, hogy az idei évben a kínai kozmikus indítások száma átlépheti a hatvanat.

A CALT (China Academy of Launch Vehicle Technology) rövid közleményben tudatta, hogy az első két CZ-5B (LM-5B, Hosszú Menetelés-5B) rakéta indítása során gyűjtött tapasztalatok alapján a 3. és 4. (az űrállomás további két nehéz modulját szállító) rakéta módosított példány lesz, hogy „biztosítsák a küldetések teljes sikerét” – ám technikai részleteket nem közöltek. Ugyanebben a közleményben azt is leírták, hogy az idei évben négy-öt Hosszú Menetelés-11 (CZ-11 / LM-11) rakétastarttal számolnak, de azt, hogy ezek közül mennyi lesz a szárazföldi és mennyi a tengeri indítás, nem közölték. CZ-7A (LM-7A / Hosszú Menetelés-7A) rakétákból (mely típus a CZ-3B/LM-3B utódja) ebben az évben két példányt indítanának.


A Hosszú Menetelés rakétacsalád tagjai, a vízszintes tengelyen a használatuk ideje. A zöld sávok a jelenleg is alkalmazásban levő rakétákat jelölik. (Kép: Wikipedia)

Több hordozórakéta-építő magáncég is jelezte 2022. évi terveit az elmúlt hetekben:

  • A Landspace-nél e sorok írásakor már előkészítés alatt van egy metán üzemanyagos Csucsüe-2 (Zhuque-2) rakéta Csiucsüanban (Jiuquan).
  • Az iSpace-nél a negyedik Hyperbola-1 szilárd hajtóanyagú rakétát állítják össze (miután két start kudarccal végződött), és ha minden jól megy, szintén az idén mutatkozhat be új, metán-LOX hajtóműves Hyperbola-2.
  • A Space Pioneer az idén indítaná első kerozin-LOX hajtóműves Tienlung (Tianlong) rakétáját.
  • A Galactic Energy négy vagy öt könnyű Ceres-1 rakétát indít az év második felében.
  • Az Expace (a CASIC egyik spin-off cége) is indítana 2022-ben néhány Kuajcsou (Kuaizhou) rakétát. A gond az, hogy mind a Kuajcsou-1A, mind pedig a Kuajcsou-11 módosításokat igényel egy-egy 2020-as és 2021-es kudarc miatt.
  • A CAS Space (a Kínai Tudományos Akadémia egyik spin-off vállalkozása) az idei év első negyedévében tervezi ZK-1A rakétája első indítását.
  • A CASC vállalkozása, a China Rocket az első Csielung-3 (Jielong-3 / Smart Dragon-3 / Okos Sárkány-3) szilárd hajtóanyagú, könnyű rakétáját indítaná az idei évben.

(Folytatjuk!)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024