Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hyperbola-1: újabb kudarc
(Rovat: Kínai rakéták - 2021.08.04 12:15.)

Az előző, második próbálkozást követően most a harmadik indításkor is kudarcot vallott a kínai magánrakéta.

A kis méretű, szilárd hajtóanyagú rakétát az iSpace nevű cég fejlesztette és üzemelteti. A legutóbbi startkísérlet augusztus 3-án, magyar idő szerint 9:39-kor történt Csiucsüanból (Jiuquan). A Hszinhua (Xinhua) hírügynökség tesztrepülésként hivatkozik az indításra, amely a rakéta rendellenes működése miatt sikertelenül végződött, a felbocsátani kívánt műhold nem érte el a Föld körüli pályát. A pontos okokat egyelőre nem tudni.

A négyfokozatú Hyperbola-1 hasznos terhe (valószínűleg) a legújabb, negyedik generációs Csilin-1 (Jilin-1 Mofang-01A) földmegfigyelő műhold volt, tömege mindössze 18 kg. A hordozórakéta kapacitása legfeljebb 300 kg-os űreszközök alacsony (500 km-es napszinkron) pályára állítására elegendő.


Látványos start előtti fotó a Hyperbola-1 rakétáról, a háttérben a Tejúttal és egy meteorral. (Kép: iSpace)

A mostani volt a 2019-ben (sikeresen) bemutatkozott rakéta harmadik repülése és második kudarca. Legutóbb idén februárban kíséreltek meg vele egy indítást Csiucsüanból, akkor egy 6 egységes CubeSat veszett oda. Pedig 2019-ben a pekingi iSpace (teljes nevén: Beijing Interstellar Glory Space Technology Ltd.) volt az első kínai magánvállalkozás, amelynek sikerült egy űrindítás. A magántőke szerepvállalását ezen a területen 2014-ben engedélyezték Kínában. A cégeknek – köztük az iSpace-nek – néhány év elegendő volt a fejlesztésekhez. A jellemzően kis tolóerejű, kis űreszközök felbocsátására alkalmas szilárd hajtóanyagú rakétákban alkalmazott hajtóművek korábban ballisztikus rakétákban használt hajtóművek átalakításával készültek.

Tavaly egy másik cég, a Galactic Energy lett a kínai magáncég sikeres starttal. Hasonlóra készült két másik vállalkozás, a LandSpace és a OneSpace, de nekik egyelőre kudarcot hozott az első próbálkozás. A kereskedelmi alapon űrindításokat szervező kínai vállalkozások a jövőben nagyobb, folyékony üzemanyaggal működő rakéták kifejlesztésén is dolgoznak. Az iSpace-nél a Hyperbola-2 például újra hasznosítható, az első és második fokozatban folyékony metánt és folyékony oxigént használó rakéta lesz.


Hyperbola-2. (Kép: iSpace)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024