Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Új kínai rakéta mutatkozott be
(Rovat: Kínai rakéták, Kína a világűrben - 2020.12.22 09:15.)

A Hosszú Menetelés-8 lenne az első többször felhasználható ázsiai rakéta.

Hosszú, nehézségekkel terhes fejlesztés után emelkedett fel Vencsangból (Wenchang) 2020. december 22-én, magyar idő szerint 5:37-kor az új, napszinkron pályára akár 4500 kg-os rakományt indítani tudó Hosszú Menetelés-8 (Long March-8, LM-8, vagy CZ-8) hordozórakéta.


(Kép: Xinhua / Pu Xiaoxu)

2017-ben a tervek még egyszerű fejlesztésről szóltak. A terv akkor az volt, hogy az 50,3 m magas CZ-8 teljes egészében a CZ-7 rakétán fog alapulni, amelyhez két nagyméretű gyorsítórakétát (boostert) fognak illeszteni. A következő évben viszont felmerült, hogy a CZ-8 lehetne az első olyan kínai (egyben ázsiai) rakéta, mely részben újra felhasználható. Az elképzelések szerint a rakéta első fokozata és a két booster közös (!) kibocsátható lábakkal és mozgatható „sajtkockázó” aerodinamikai kormányokkal (irányító rácsokkal) fog rendelkezni.


Egy gyenge minőségű CZ-8R prospektusfotó a lábakkal és a rácsos irányító szerkezettel. Figyeljük meg, hogy – a Space X megoldásától eltérően – az első fokozatot és a két boostert együtt (!) hoznák vissza

A CZ-8 egy moduláris rakéta (lásd táblázatunkat), mely az immár korszerűtlennek tekinthető CZ-2 (1974–2021), CZ-3 (1984–2021) és CZ-4 (1988–2021) rakétákat fogja leváltani. A rakéta alapja természetesen továbbra is a CZ-7 (Hosszú Menetelés-7), hisz a 3,35 m átmérőjű első/központi fokozat (K-3-1) tőle örökölte két YF-100 (kerozin / folyékony oxigén) hajtóművét. Ezt egészíti ki a két booster (2 darab K-2-1), melyek egy-egy YF-100-at tartalmaznak. A központi (első) fokozat tetején elhelyezkedő második fokozat (H-18) a CZ-3-tól eredeztethető, ebben két YF-75-ös rakétahajtómű üzemel.


A Hosszú Menetelés-8 rakéta különböző változatainak paraméterei, valamint a pályára állítható hasznos teher tömege alacsony (LEO), alacsony poláris (LPEO), napszinkron (SSO) és geostacionárius átmeneti (GTO) pályákra


Balról jobbra a CZ-7, CZ-8, CZ-3B, CZ-5 és CZ-5B rakéták

A bemutatkozó repülés egyébként nem súlymakettel, hanem éles műholdakkal zajlott. A fő rakomány az ismeretlen célú (minden bizonnyal katonai) kínai XJY-7 (Xinjishu Yanzheng-7) hold volt. Emellé került még néhány piko- és nanohold. A kínai Tiencsi-8 (Tianqi-8) az Apocalypse nevű konstellációba szánt alacsony pályás kereskedelmi kommunikációs (IoT adattovábbító) műholdak újabb példánya. Az etiópiai–kínai együttműködésben készült ET-SMART-RSS egy hat egységes (6U) CubeSat. Az űreszközt az Ethiopian Space Science and Technology Institute (ESSTI) és a pekingi Smart Satellite Technology (SMART) közösen fejlesztette, és elsődleges feladata az afrikai kontinens, illetve Kína megfigyelése a világűrből. Az „utasok” között volt még a kínai Jüankuang (Yuanguang) és Hajsze-1 (Haisi-1) is.


Balra a korábban indított Tiencsi-11, jobbra az ET-SMART-RSS 6U CubeSat

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021