Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Hyperbola első repülése
(Rovat: Kínai rakéták - 2019.07.25 15:40.)

2019. július 25-én a kínai iSpace magánvállalkozás első alkalommal próbálta meg elindítani saját fejlesztésű Hyperbola-1 hordozórakétáját.

Ez a start immár a harmadik magánrakéta-indítás volt Kínából. Mint olvasóink talán emlékeznek rá, a LandSpace Technology Corporation 2018 októberében indította Csucsüe-1 rakétáját, amely – a harmadik fokozat helyzetstabilizáló rendszerének hibája miatt – a Föld körüli pálya helyett az Indiai-óceánba érkezett. A OneSpace Technology Co. Ltd. OS-M1 rakétájának a giroszkópja hibásodott meg, nem sokkal a második fokozat gyújtása után, így ez a kísérlet is kudarc volt.

Hasonlóan a két fenti rakétához, a most bemutatkozott iSpace Hyperbola-1 (SQX-1) is három szilárd, illetve egy negyedik, folyékony hajtóanyagú rakétafokozattal rendelkezik. A rakéta (lásd lenti ábránkat) alacsony pályára 300 kg-os űreszközt indíthat.


(Kép: iSpace)

Az iSpace már most elkezdte az újabb, Hyperbola-2 (SQX-2) nevű, 2,5 méter átmérőjű, 38 méter hosszú, folyékony metánt és folyékony oxigént használó rakétájának fejlesztését. A Hyperbola-2 alacsony Föld körüli pályára majd 1900 kg-nyi műholdat indíthat, első startja 2020-ban várható.

Az iSpace-nek egyébként már voltak sikerei a múltban – igaz, szuborbitális repülésekkel –, hisz 2018 áprilisában sikeresen kipróbálta a 8,4 m hosszú és 4,6 tonna tömegű, egyfokozatú Hyperbola-1S (SQX-1S) rakétát (balra lent) Hajnan szigetéről, illetve szeptemberben a Hyperbola-1Z (SQX-1Z) rakétát (jobbra lent) Belső-Mongóliából. Ezekről a rakétákról túl sokat nem lehet tudni, de valószínűsíthető, hogy a rakétamotor a DF-11, vagy a DF-15 hadászati SRBM-ből származik.


(Kép: iSpace)

A pekingi székhelyű iSpace egyébként 2018 júniusában 90 millió dollárra emelte tőkéjét. A befektetők között két igazi kínai nagyágyú – a Baidu és a Didi – is található. Az előbbi a Google, míg az utóbbi az Uber kínai megfelelőjének tekinthető.

A Hyperbola-1 rakéta Csiucsüanból (Jiuquan) indult július 25-én, magyar idő szerint 7:10 körül. Hasznos terhe a rádiómatőrök számára sugárzó CAS-7B (BP-1B) kis (3 kg-os) műhold volt.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023