Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

OneSpace: egy kínai magánrakéta sikertelen bemutatkozása
(Rovat: Kínai rakéták - 2019.03.28 13:15.)

A kínai űripari startup vállalkozás által fejlesztett OS-M1 rakéta Csiücsüanból indult, de az első fokozat leválása után szerencsétlenül járt.

A Góbi-sivatagban, Belső-Mongólia tartományban fekvő Csiücsüan (Jiuquan) űrközpont volt a helyszíne a OneSpace cég új hordozórakétája bemutatkozásának. A start március 27-én, magyar idő szerint 10:39-kor történt. A magánfejlesztésű rakéta a Lingcsüe-1B (Lingque-1B) műholdat állította volna alacsony Föld körüli pályára, a pekingi ZeroG Technology vállalat megbízásából.


A OneSpace rakétája szerelés közben. A kép homályos részletein bizonyára nem a nyilvánosság elé tartozó dolgok szerepeltek... (Kép: OneSpace)

Nem a mostani volt az első tisztán magánfejlesztésű kínai rakéta, amelyet elindítottak, de ez lehetett volna az első, amellyel sikeresen pályára került egy űreszköz. Tavaly október végén ugyanis a Landspace cég Csucsüe-1 (Zhuque-1) rakétájának első repülése – a harmadik fokozat hibájából – sikertelenül végződött. A kínai magán űripar az elkövetkező években ugrásszerű fejlődés előtt áll, az ázsiai országban a domináns állami szereplők mellett több mint száz űripari startup cég működik. Ezek egyike a rakétájával most – mint kiderült, szintén sikertelenül – bemutatkozott, pekingi székhelyű OneSpace is. A növekedés négy évvel ezelőtt kezdődött, amikor a kínai állam űrpolitikai reformja lehetővé tette a magántőke-befektetéseket a műhold- és hordozórakéta-fejlesztésekbe.

Az OS-M1 rakéta négy fokozatú. Szilárd hajtóanyaggal működik, magassága 19 m. Kapacitásába legfeljebb 112 kg hasznos teher indítása fér bele 500 km magasan húzódó poláris napszinkron pályára. Ilyen típusú pályán működnek általában a földmegfigyelő műholdak. Összehasonlításképp, a jobban ismert, 2017-ben színre lépett amerikai–új-zélandi Rocket Lab cég Electron rakétájához képest mintegy 25%-kal kisebb kapacitásról van szó.

A OneSpace tervei szerint 2020-ra évente több mint 30 ilyen rakétát tudnának legyártani. A mostani indítási kudarc azonban minden bizonnyal visszaveti a lendületet. Céljuk költségkímélő, rugalmas startlehetőséget biztosítani nano- és mikroműholdak számára. A cég tavaly Csiücsüanból már két indítást végzett, szuborbitális repülésre alkalmas OS-X rakétájukkal. Ami az orbitális, vagyis a Föld körüli pálya elérésére alkalmas rakétákat illeti, távlati tervekben szerepel a nagyobb tolóerejű OS-M2 és OS-M4 változat elkészítése, rendre 2 illetve 4 oldalsó segédhajtóművel felszerelve. Az OS-M4 így akár 522 kg hasznos teher alacsony poláris pályára juttatására is alkalmas lehet.

Az OS-M1 mostani hasznos terhe, a Lingcsüe-1B egy kísérleti földmegfigyelő műhold, egy apró CubeSat – egy reménybeli nagyobb nanoműhold-konstelláció előfutára lett volna.

A következő hónapok során egy újabb, szintén magántőkéből finanszírozott szereplő, az iSpace is bemutatkozhat Kínában. Hyperbola-1 nevű rakétájuk ugyancsak kis műholdak felbocsátására készül, újrahasznosítható első fokozattal.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024