Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kínai magánrakéta kudarca
(Rovat: Kínai rakéták, Üzlet és munkahely - 2018.10.28 07:15.)

A Landspace cég Csucsüe-1 (Zhuque-1) rakétájának szombati első repülése a harmadik fokozat hibájából sikertelenül végződött.

A szilárd hajtóanyagú rakéta lett volna az első magánfejlesztésű kínai hordozóeszköz, amellyel elérik a Föld körüli pályát. Hasznos terhe a Kínai Központi Televízió (China Central Television, CCTV) műholdja volt, amely egy tudományos ismeretterjesztő műsorsorozatban kapott volna szerepet. A mobil platformról történt indítás helye az ország északnyugati részén, Belső-Mongóliában felvő Csuicsüan (Jiuquan), időpontja október 27-én, magyar idő szerint 10 óra volt.


A Csucsüe-1 rakéta első, végül sikertelennek bizonyult startja. (Kép: Landspace)

Az eseményről nem volt élő közvetítés vagy tudósítás, de a kínai közösségi oldalakon megjelentek a helyszín közelében készített képek. A hírek szerint az első és a második rakétafokozat rendben végezte dolgát, de a harmadik fokozat nem, így a 30 kg körüli tömegű Vejlaj-1 (Weilai-1, jelentése jövő) kis műhold nem érte el a Föld körüli pályára álláshoz szükséges sebességet. Az űreszközt a 2017-ben alapított Beijing MinoSpace Technology nevű cégnél építették.

Csucsüe-1 rakéta startja volt idén a harmincadik Kínából. Míg az előző 29 állami indítás mind sikeres volt, ez a mostani az első, amely kudarcba fulladt. Ezelőtt utoljára 2017 júliusában hiúsult meg űrindítás Kínában, akkor a Hosszú Menetelés-5 nehézrakétának nem sikerült pályára állítania egy nagytömegű távközlési holdat. Az incidens hátráltatta a kínai Hold-kutatási erőfeszítéseket és az űrállomásprogramot is.

A Landspace Csucsüe-1 rakétájának összeszerelése. (Videó: CGTN)

A 19 m magas, 1,35 m átmérőjű henger alakú, 27 tonnás rakéta kifejlesztése 14 millió dollárba került. A befektetést részben állami, részben magántulajdonú szervezetek és cégek finanszírozták. A cél betörni a kis műholdak dinamikusan bővülő piacára Kínában. Az országban jelenleg legalább tíz olyan vállalat aktív, akik ugyanilyen céllal szállnak versenybe. 2018-ban négy sikeres szuborbitális repülést hajtottak már végre, kettőt-kettőt az iSpace és OneSpace nevű cégek. A OneSpace még az év vége előtt megpróbálkozhat az orbitális indítással is, OS-M rakétájával.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023