Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Készül a kínai magánrakéta
(Rovat: Kínai rakéták, Kínai műholdak , Üzlet és munkahely - 2018.08.17 07:15.)

A kínai Landspace magánvállalat első indítását már az idei év utolsó negyedére tervezi. A hasznos teher az állami tévétársaság kis műholdja lesz.

A Landspace augusztus elején jelentette be, hogy háromfokozatú, szilárd hajtóanyagú Csucsüe-1 (Zhuque-1) rakétájának első repülését még 2018 vége előtt szeretnék végrehajtani. A Kínai Központi Televízió (China Central Television, CCTV) által megrendelt műhold tudományos kísérleteket és földmegfigyelést végez majd. Ha mindez megvalósul, ez lesz Kínából az első magánrakéta-indítás egy magánfejlesztésű műholddal.

Maga az űreszköz nem túl nagy, 320 mm × 295 mm × 248 mm méretű téglatest alakú. Működését 2 éves időszakra tervezik, alacsony poláris napszinkron pályán fog keringeni. Az új hordozórakéta magassága 19 m, átmérője 1,35 m. Felemelkedésekor 27 tonna tömegű. Tolóereje elegendő ahhoz, hogy akár 200 kg hasznos terhet juttasson 500 km magas napszinkron pályára, vagy 300 kg-ot valamivel alacsonyabb, 300 km-es magasságban húzódó pályára. A bemutatkozó start helyszínét a tájékoztató alkalmával nem hozták nyilvánosságra, de értesülések szerint az a Kína déli részén fekvő Hajnan szigetén levő Vencsang (Wenchang) űrközpont lehet majd.

A demonstrációs indításon túl a Landspace további nagyszabású tervek megvalósításán dolgozik. Állítólag már készül a metán üzemanyagot és folyékony oxigént használó másik rakétatípusuk, 2020-ra tervezett bemutatkozással. A kétfokozatú Csucsüe-2 (Zhuque-2, ZQ-2) már 48,8 m magas és 3,35 m átmérőjű lesz. Kapacitása 2 tonna pályára állítását teszi lehetővé 500 km magas napszinkron pályára. Távlati terveikben a rakéta háromfokozatú, sokkal nagyobb tolóerejű változatai is szerepelnek. Ezekkel a terveikkel kiemelkednek a többi feltörekvő kínai űripari magáncég közül.


A Csucsüe-1 rakéta. (Fantáziakép: Landspace)

Egy másik vállalat, a 2015-ben alapított OneSpace a múlt hónapban bejelentette, hogy sikeresen tesztelték első rakétájuk (OS-M1) első fokozatának hajtóművét. Az is elképzelhető, hogy még az idei év vége előtt ez a cég is végrehajtja első űrindítási kísérletét. A kínai kormányzat 2014-ben engedélyezte az űrszektorban magánvállalkozások létrehozását. Csak a OneSpace azóta mintegy 130 tehetséges szakembert alkalmazott, akik a legjobb egyetemekről és tudományos kutatóintézetekből érkeztek.

A 2016-ban alapított iSpace idén áprilisban Hajnan szigetéről már elindította saját fejlesztésű Hyperbola-1S szilárd hajtóanyagú ballisztikus rakétáját, amellyel a világűr határának tartott Kármán-vonal fölé jutottak. Fejlesztik a Hyperbola rakétacsalád orbitális indításra is alkalmas szilárd, illetve folyékony hajtóanyagú változatait. Említésre érdemes továbbá a Linkspace nevű vállalkozás, amely függőleges felemelkedéssel és leereszkedéssel tervezi űrugrásait, reményeik szerint 2020-as bemutatkozással.

A kínai űrindítási piacon újonnan megjelenő magáncégek mellett nem maradnak tétlenek az állami űripari mamutvállalkozások sem. Ezek komoly versenytársakként lépnek fel a kisebb tejesítményű – jellemzően kis tömegű, alacsony pályára szánt műholdak pályára állítására alkalmas – rakéták piacán. Ilyen például a China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), amely a szilárd hajtóanyagú Hosszú Menetelés-11 rakétájával, szintén idei bemutatkozással tengeri indításokat tervez megvalósítani. Egyik leányvállalata, a Chinarocket pedig Csie Lung-1 (Jie Long-1, Lightning Dragon-1, avagy „villámsárkány”) néven olyan mikro-hordozóeszközt fejleszt, amivel gyorsan, rugalmasan tudja kielégíteni a megrendelők igényeit. Erről a rakétáról még nem tudni, hogy mikorra áll majd próbarepülésre készen. Végül ott van még a versenytársak közt az Expace, amely formálisan magáncég, de tulajdonosa a China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC), az állami rakéta- és védelmi ipari óriás. Idei terveikben több műhold indítása is szerepel kereskedelmi alapon, a 2013 óta szolgálatban levő Kuajcsou (Kuaizhou) rakétájával.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024