Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A starthely felé tart az első Hosszú Menetelés-7 rakéta
(Rovat: Kínai rakéták, Kína a világűrben - 2016.05.09 07:15.)

A júniusban bemutatkozó új kínai hordozórakéta hajón jut el Tiencsinből Hajnan szigetére.

Nyolc évnyi fejlesztés után hamarosan, várhatóan már júniusban elindulhat az új, közepes méretű, a korábbiaknál környezetkímélőbb hajtóanyagot használó rakéta. A bemutatkozó start helyszíne a Hajnan (Hainan) szigetén, Kína legdélibb, vagyis az Egyenlítőhöz legközelebb fekvő területén fekvő Vencsang (Wenchang) űrközpont lesz. Hogy hasznos teherként mit szállít a rakéta, azt egyelőre nem közölték.


Május 7-én az első Hosszú Menetelés-7 rakétát tartalmazó konténert a gyárból indult kamionról a starthely felé tartó hajóra helyezik. (Kép: Xinhua / Chen Xi)

A Hosszú Menetelés-7 rakéta az ország északi részén, Tiencsinben (Tianjin) készült, gyártója a China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC). Az új generációs kínai hordozóeszköz 13,5 tonna terhet képes alacsony Föld körüli pályára juttatni. Ha minden jól megy, hamarosan ez a rakétatípus lesz az, amit a legtöbb kínai űrindításnál alkalmaznak.

Ugyancsak Vencsangból indul majd az új Hosszú Menetelés-5 nehézrakéta első példánya, várhatóan idén szeptemberben. Ennek később a tervezett kínai űrállomás pályára állításában lesz fontos szerepe. Ami a kínai emberes űrprogramot illeti, a második, egyelőre még mindig kísérleti űrállomásmodul, a Tienkung-2 (Tiangong-2) szintén szeptemberben áll pályára. Nem sokkal később, az év utolsó negyedében követi az embereket is szállító Sencsou-11 (Shenzhou-11) űrhajó. Ezek természetesen még a Hosszú Menetelés sorozat régi, jól bevált hagyományos rakétáival állnak pályára.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024