Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kína második műholdserege
(Rovat: Kínai műholdak, Lássuk és halljuk egymást - 2023.08.29 07:15.)

Hírek szerint Kína már a második, széles sávú internetszolgáltatást nyújtó műholdseregét tervezi.

Sanghaj tartományi kormányzata július végén sajtótájékoztatón jelentette be, hogy támogatja egy távközlési műholdsereg létrehozását, első lépésként 1296 műhold felbocsátását tervezik. A projektre egyelőre G60 Starlink néven hivatkoznak, az elképzelés szerint teljes kiépítése után több mint 12 ezer műhold tartozik majd a rendszerhez. (A névnek az amerikai Starlinkhez való hasonlósága nyilván nem a véletlen műve. – A szerk.)

A G60 Starlink rendszert a kínai állami műholdas internetszolgáltató rendszertől függetlenül kívánják létrehozni, ez utóbbi a Kuovang (Guowang), amely a Kuocsia Vanglo (Guojia Wangluo), azaz állami hálózat nevének összevonása. Ennek létrehozására a kínai kormány 2021-ben állami vállalatot alapított, ennek feladata a 13 ezer műholdból állóra tervezett műholdsereg megépítése, illetve a létrehozás koordinálása. A Kuovang műholdsereg első műholdjait várhatóan még idén pályára állítják egy Hosszú Menetelés–5B rakétával és Jüancseng (Yuanzheng) végfokozattal.

A G60 Starlink hálózat fejlesztése már 2016 óta folyik, de a műholdsereg kiépítésére vonatkozó terveket csak 2021-ben jelentették be. A rendszer a G60 elnevezést egyébként a Sanghaj környékén, a Jangce torkolata vidékén létrejött gazdaságfejlesztési övezet (hivatalos nevén Tudományos és Technológiai Innovációs Völgy) több városát a délnyugati Kunminggal összekötő, 2360 km hosszú G60 autópályáról kapta a nevét. A G60 Starlink rendszer létrehozása első lépéseként folyik egy évente 300 műhold gyártására alkalmas üzem létrehozása, amely várhatóan még ebben az évben megkezdi a termelést. A célok között szerepel a műholdak gyártási költségének 35%-os csökkentése, bár nem jelölték meg pontosan, mihez képest értendő ez a megtakarítás. Egy korábbi twitter üzenetből az derül ki, hogy áprilisban kérelmezték a Nemzetközi Távközlési Uniónál a frekvenciaengedélyt, szakértők szerint a kérelem a G60 tervre vonatkozik. A benyújtott kérelemben 36 poláris pályasík szerepel, pályánként 36 műholddal, ami megfelel a G60 első fázisában tervezett 1296 műholdnak. A G60 műholdjai a Ku-, a Q- és a V-sávokban fognak dolgozni.


Teljes globális lefedettséget biztosító műholdsereg szolgáltatási vázlata. (Kép: ESA Science Office)

Mind a Kuovang, mind pedig G60 Starlink rendszer további részletei ismeretlenek. A SpaceRef portál értesülései szerint (lásd lent) a kezdeményezés a kínai finanszírozású KLEO Connect céggel állhat kapcsolatban, amely 2021 augusztusában állította pályára a KL-Beta A és B műholdakat. A frekvenciahasználati helyzet is tisztázatlan, mert az USA-beli Rivada cég saját műholdrendszerében ugyanazokat a frekvenciákat szeretné használni, ezért egy vitatott ügylettel megvásárolta a kínai részvényesektől a frekvenciahasználati jogokat. A július végi sanghaji sajtóközlemény szerint mindenesetre a már pályára állított műholdakkal (vélhetően a KL-Beta holdakkal) sikeres kísérleteket végeztek. Ugyanakkor a G60 rendszer időbeli tervezéséről nem ejt szót a közlemény. A G60 Starlink rendszerhez követő- és irányítóközpont létesítését is tervezik, ami fellendülést hozhat Kína kisműholdas piacának egészén.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024