Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újabb három Jaokan-35
(Rovat: Kínai műholdak - 2022.07.30 06:15.)

A múlt havi hasonló indítás után most ismét egy kínai földmegfigyelő műholdhármas került alacsony Föld körüli pályára.

A Jaokan-35 (Yaogan-35) sorozat 03A, B és C jelű űreszközeit egy Hosszú Menetelés-2D rakéta indította Hszicsangból (Xichang). A start július 29-én, magyar idő szerint 15:28-kor történt. Ugyanezekkel a mondatokkal kezdtük azt a múlt havi hírünket is, amelyben a június 23-án végrehajtott startról számoltunk be, csak akkor a a 03 helyett a 02 szerepelt a műholdak megjelölésében.


A start helyszínén éjszaka volt a Hosszú Menetelés-2D rakéta indításakor. (Kép: Xinhua)

Amint az a számozásból nyilvánvaló, a Jaokan-35 sorozatban ez a mostani a harmadik műholdtrió. Az első 2021 novemberében került pályára. Ezek a műholdak hivatalosan főleg tudományos, térképészeti, erőforrás-kutatási célokra, mezőgazdasági termésbecsléshez, katasztrófamegelőzésre és -elhárításra készültek, de katonai célú alkalmazásuk is valószínűsíthető. Mindenesetre a kínai illetékesek nem kényeztetik el adatokkal a közvéleményt ezen űreszközök műszaki paramétereivel kapcsolatban (sem). S mivel egy viszonylag új távérzékelő sorozatról van szó, az elemzők számára sem állt össze a kép a rendelkezésre álló kevés információmorzsa alapján.

Idén eddig 27 kínai űrindításnál tart a számláló, ezek egy kivételével sikeresek voltak. Ennél többet csak az Egyesült Államok teljesített 2022-ben – elsősorban a SpaceX Falcon-9 rakétáinak startjai révén.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021