Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Három Jaokan-35
(Rovat: Kínai műholdak - 2022.06.24 13:15.)

A hét második kínai műholdindítása alkalmával földmegfigyelő műholdak álltak alacsony Föld körüli pályára.

A Jaokan-35 (Yaogan-35) sorozat 02A, B és C jelű űreszközeit egy Hosszú Menetelés-2D rakéta indította Hszicsangból (Xichang). A start június 23-án, magyar idő szerint 4:22-kor történt.


(Kép: Qiu Lijun / Xinhua)

A mostani műholdhármas hasonló lehet a 2021 novemberében ugyanilyen rakétával, ugyaninnen indított trióhoz. Az akkor kezdődő Jaokan-35 sorozatról annak idején azt írtuk, hogy a hivatalos közlés szerint ezek a műholdak főleg tudományos, térképészeti, erőforrás-kutatási célokra, mezőgazdasági termésbecsléshez, katasztrófamegelőzésre és -elhárításra készültek. Műszaki paramétereikről azonban nem hoztak nyilvánosságra részleteket, és a sorozatnév alapján valószínűsíthető, hogy legalább részben katonai célú alkalmazásokra is tervezték ezeket. A Jaokan ugyanis a kínai kormányzat katonai célú földmegfigyelő holdjainak összefoglaló elnevezése, habár formálisan általában az agrárminisztériumhoz tartozónak minősítik ezeket a műholdakat és feladatukról csak általánosságokat közölnek.


A műholdak startelőkészítésén dolgozó szakemberek csoportképe a rakéta már bezárult orrkúpja előtt. (Kép: CNSA)

A mostani starttal a Hosszú Menetelés rakétacsalád különböző tagjai idén már 19 indításnál járnak. Világviszonylatban ezzel az amerikai SpaceX cég Falconjai (eddig 26 start 2022-ben) után a második helyen állnak az összesítésben. Kína az év közepéhez közeledve összességében a 21. idei űrindításnál tart, ezek közül 20 volt sikeres.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021