Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Radaros műhold Kínából
(Rovat: Kínai műholdak, Katasztrófák ellen - 2022.01.27 06:15.)

Az L-sávú apertúraszintézises radarberendezéssel felszerelt új földmegfigyelő műhold Csiucsüanból állt pályára.

A hordozórakéta egy Hosszú Menetelés-4C volt, a startidőpont január 26-án, magyar idő szerint 0:44. Az L-SAR-01A egy új típusú kínai műhold. Nevében az L azt a rádiós hullámsávot jelenti 1 és 2 GHz frekvenciák között, amelyet az apertúraszintézis elvén működő radarberendezés (synthetic aperture radar, SAR) használ. A 01 az első sorozatra, az A betű annak is az első darabjára utal. Hamarosan, február vége körül felbocsáthatják a műholdpáros második, B jelű tagját is.


Az L-SAR-01A indítása Csiucsüanból (Jiuquan). (Kép: Xinhua / Wang Jiangbo)

Az L-SAR műhold közel poláris napszinkron pályájának magassága 600 km körüli. Polgári célokra, többek között földcsuszamlások és földrengések kutatására, következményeik megfigyelésére használják majd az adatait. Az űreszköz felépítésében hasonlít az argentin SAOCOM holdakra. Az L-sávú radarok előnye, hogy nem csak a felhőkön, de a növényzeten is átlátnak, így közvetlenül a szilárd földfelszínről szolgáltatnak információt.


A 3,2 tonna tömegű, 33 négyzetméteres radarantennával épített L-SAR-01A (más néven Ludi Tance-1-01A) radaros földmegfigyelő műhold a szerelőcsarnokban. (Forrás: nasaspaceflight.com)

Korábbi nevezetes L-sávú radaros földmegfigyelő műholdak például a japán ALOS (Daichi, 2006–2011) és ALOS-2 (start: 2014), de az európai Copernicus program műholdflottjának bővítéséhez is tervbe vettek egy hasonló frekvencián működő radarral felszerelt űreszközt (ROSE-L).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021