Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A második Tienlien-2
(Rovat: Kínai műholdak, Kína a világűrben , Lássuk és halljuk egymást - 2021.12.15 13:15.)

A kínai űrállomásprogramot is kiszolgáló új geostacionárius távközlési műhold indult Hszicsangból.

A Tienlien-2 (Tianlian-2) sorozat második képviselője december 13-én, magyar idő szerint 17:09-kor emelkedett a magasba egy Hosszú Menetelés-3B rakétával a délnyugat-kínai Hszicsangból (Xichang). A kínai geostacionárius adatátjátszó műholdrendszer új generációjának első tagja még 2019 márciusában állt pályára. Előtte a korábbi Tienlien-1 sorozat példányai látták el ez a felatatot, közülök az utolsó, ötödik nemrég, idén júliusban indult.


A Tienlien-2-02 indítása. (Kép: Xinhua / Zheng Zhongli)

Ahogy a rendszer kiépítésének korábbi fázisai alkalmával megírtuk (ld. cikkeinket a lap alján), a Tienlien műholdsorozat nevének jelentése (égi kapcsolat) jól leírja a feladatukat. Az egyenlítői sík fölött kb. 36 ezer km magasban húzódó geostacionárius pályaív mentén, a bolygó körül &8222;elosztva” különböző földrajzi hosszúságok fölött elhelyezett, a Föld felszínéről az égen állni látszó műholdakkal egyszerű a távközlési kapcsolat. Ezzel szemben az alacsony pályás űreszközök gyorsan haladnak, hamar kiérnek egy-egy követőállomás látómezejéből. Velük a folyamatos adatkapcsolatot célszerű geostacionárius reléműholdak rendszerével megoldani. Ilyen elven működik az amerikai TDRSS (Tracking and Data Relay Satellite System), az oroszok a Lucs műholdakat használják, és az Európai Űrügynökségnek (ESA) is vannak hasonló feladatot ellátó kommunikációs műholdjai (European Data Relay System, EDRS). A Tienlien-1 rendszer a 2008-ban indított Sencsou-7 (Shenzhou-7) űrhajó útja óta minden kínai emberes űrrepülési küldetés alatt biztosította a kétirányú kapcsolatot a földi irányítók és az űrhajósok között. A Tienlien műholdakat az emberes űreszközökkel és egyes alacsony pályán keringő kínai földmegfigyelő műholdakkal való folyamatos kommunikációhoz használják.

A továbfejlesztett, második műholdgeneráció tagjai 600kg tömegűek, várható aktív élettartamuk 15 év. Míg a Tienlien-1 sorozat képviselői S-sávban (2 GHz körül), addik a második sorozatéi K-sávban (20 GHz fölött) működnek. Az egy nagyságrendnyi frekvenciakülönbség segít a magasabb adadátviteli sebesség (1,2 Gbit/s) elérésében a kínai űrállomás és a pekingi irányítóközpont között.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021