Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Két nap, két kínai start
(Rovat: Kínai műholdak - 2021.11.06 12:45.)

November 5-én egy polgári földmegfigyelő műhold, másnap pedig egy műholdhármas indult Kínából.

November 5-én Tajjüanból (Taiyuan) egy Hosszú Menetelés-6 rakétával startolt az SDGSAT-1 nevű űreszköz. Az időpont magyar idő szerint 3:19 volt. Ez volt ebben az évben világszerte a 101. sikeres (orbitális) űrindítás. Az addigi 43 kínai kísérletből 41 volt sikeres. Az ország már korábban túlszárnyalta eddigi „legforgalmasabb” éveinek rekordját, és idén a világon egyelőre egyik űrhatalom sem végzett több startot, mint Kína.


2021-ben már negyedszer használták a korszerű, háromfokozatú, Hosszú Menetelés-6 rakétatípust. 2015. szeptemberi bemutatkozása óta a mostani volt a nyolcadik indítása, mind sikeres. (Kép: Xinhua / Zheng Bin)

A hasznos teher, a kutatási céllal épült SDGSAT-1 távérzékelő műhold a Kínai Tudományos Akadémia űreszköze. Pontos méretei és tömege nem ismertek, de 505 km magas, 97° hajlásszögű (vagyis közel poláris, napszinkron) pályán működik majd. Fedélzetén háromféle képalkotó berendezést helyeztek el: egy termikus infravörös érzékelőt, egy gyenge megvilágítás mellett is érzékeny kamerát, és egy multispektrális (vagyis több látható és infravörös hullámhosszon érzékeny) kamerát. Mindegyikük 300 km széles sávot tud leképezni. Ugyanazon terület fölé 11 naponta tér vissza a műhold, így ennyi időnként tudja teljesen feltérképezni az egész földfelszínt – már ha a felhőborítás épp engedi.

A műhold tervezésekor az ENSZ 2030-ra kijelölt fenntartható fejlődési céljait (United Nations 2030 Agenda for Sustainable Development Goals, SDG) vették figyelembe – ez a rövidítés jelenik meg a nevében is. Az ENSZ dokumentuma 17 olyan pontot jelöl meg, amelyek fontosak az emberiség jobb és élhetőbb jövője számára, a szegénység és az éhezés felszámolásától kezdve a környezet védelméig. A kínaiak szándéka szerint a műholdsorozat folytatódik.


Az ENSZ fenntartható fejlődési céljai képekben.

A következő, 2021-ben immár a 44. kínai startra csak egy napot kellett várni. November 6-án, magyar idő szerint pontban 4 órakor Hszicsangból (Xichang) állt pályára három távérzékelő műhold. A hordozórakéta egy Hosszú Menetelés-2D volt. Az űreszközök a Jaokan-35 (Yaogan-35) sorozatba tartoznak, jelzésük A, B és C.

A három Jaokan-35, az új sorozat első tagjainak indítása. (Forrás: SciNews / YouTube)

A hivatalos közlés szerint a Jaokan-35 műholdak adatait főleg tudományos, térképészeti, erőforrás-kutatási célokra, mezőgazdasági termésbecsléshez, katasztrófamegelőzésre és -elhárításra alkalmazzák majd. Műszaki paramétereikről azonban nem közöltek részleteket, és a sorozatnév alapján valószínűsíthető, hogy legalább részben katonai célú alkalmazásokra is tervezték.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021