Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Sicsien-21
(Rovat: Kínai műholdak - 2021.10.24 16:35.)

Geostacionárius műhold indult ma Hszicsangból, amelynek feladatáról egyelőre (?) nem sokat tudni.

A Sicsien-21 (Shijian-21) egy Hosszú Menetelés-3B hordozórakétával startolt a délnyugaton, Szecsuán (Sichuan) tartományban fekvő Hszicsangból (Xichang). Az időpont október 24-én magyar idő szerint 3:27 volt. Az indítóhely és a rakéta arra autal, hogy egy geostacionárius pályára tartó űreszközről van szó, amely egyelőre elnyúlt átmeneti pályára került.

A szokásosan szűkszavú kínai hírügynökségi beszámoló mellől ezúttal még az emelkedő rakétáról készült néhány jellegzetes fénykép is elmaradt. A hír szerint a műhold elérte tervezett pályáját, feladata pedig „főleg” az űrszemét ellen használható technológiák kipróbálása. A Hszinhua (Xinhua) hírügynökség pár soros közleménye végül megemlíti, hogy ez volt a Hosszú Menetelés néven működő kínai hordozórakéta-sorozat 393-adik indítása.

Az indításról készült rövid összefoglaló videó. (Forrás: SciNews)

A műhold titkos jellege, illetve az a tény, hogy az űrszemét keletkezésének megelőzésére alkalmas műveletek a geostacionárius pályán (megközelítés, esetleg elvontatás, üzemanyag-utántöltés vagy üzemidő-hosszabbítás) polgári és katonai alkalmazásokra használhatók, előre vetítik, hogy a külföldi szakértők figyelemmel fogják kísérni az új kínai műhold sorsát.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024