Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Váratlan start Kínából, két műholddal
(Rovat: Kínai műholdak - 2021.08.05 14:15.)

Az ázsiai országban készült, német zászló alatt repülő két KL-Beta szerdán egy Hosszú Menetelés-6 rakétával állt pályára Tajjüanból.

Az előre nem jelzett indítás pontos időpontja augusztus 4-én magyar idő szerint 13:01 volt. A KL-Beta A és B jelű űreszközök alacsony, pólusközeli napszinkron pályára kerültek.


A Hosszú Menetelés-6 rakéta sikeres startja csak néhány órával követte egy másik kínai rakéta, a magánfejlesztésű Hyperbola-1 kudarcát Csiucsüanban. A 2015 óta használatban levő Hosszú Menetelés-6-ot most hetedik alkalommal használták, mindig sikerrel. (Kép: Xinhua / Zheng Taotao)

A kommunikációs célú műholdak Kínában épültek a Németországban bejegyzett KLEO Connect vállalat megrendelésére. Gyártójuk a Kínai Tudományos Akadémiához tartozó, mikroműholdak fejlesztésével foglalkozó sanghaji intézet (Shanghai Institute for Microsatellite Innovation). Feladatuk a Ka-sávú mobil távközlési kapcsolatokat zavaró interferencia csökkentésére szolgáló új technológia kipróbálása. Ez már a második ilyen adag műhold, a KL-Alpha páros 2019 novemberében startolt egy Kuajcsou-1A (Kuaizhou-1A) rakétával.

A KL-Beta sorozat az előző műholdpároshoz képes fejlettebb, de a technikai részletekről és az űreszközök pontos tömegéről nem közöltek információt.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024