Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az idei utolsó kínai start
(Rovat: Kínai műholdak, A nemzetbiztonságért - 2020.12.29 13:15.)

Egy titkos kémműhold indult Föld körüli pályára Csiucsüanból, egy Hosszú Menetelés-4C rakétával.

A titkos katonai távérzékelő űreszköz, a Jaokan-33 (Yaogan-33) startjának időpontja december 27-én, magyar idő szerint 16:44-kor volt a Kína északi részén, Belső-Mongólia tartományban fekvő Csiucsüan (Jiuquan) űrközpontból. A műhold jelölésében egyes forrásokban előforduló R betű arra utalna, hogy ez a 2019 májusában egy sikertelen start során elveszett Jaokan-33 pótlására készült. A rakéta másodlagos hasznos terhe egy kis kísérleti CubeSat volt. Amerikai követési adatok szerint a hordozórakéta 685 km-es magasságot és közel poláris, 98,3°-os hajlásszögű pályát ért el.


(Kép: Xinhua)

A Jaokan sorozat vegyesen tartalmaz optikai és radaros technikát alkalmazó, felderítési célú nagyfelbontású földmegfigyelő műholdakat. Elemzők szerint a 33-as számú darab a radaros holdak közé tartozik. Nem teljesen világos, hogy valóban a 2019-es „eredeti” Jaokan-33 helyettesítésére készült-e, hiszen bár a sorszám ugyanaz, a starthely és a pálya is némileg eltér az akkoritól. Emiatt vannak, akik egy új típusú kínai kémműholdra tippelnek, de nyilvánosan elérhető információ természetesen nem áll rendelkezésre. Mindenesetre a hivatalos kínai sajtóhírek nem tesznek említést a korábbi Jaokan-33-ról.

Lévén hogy igen közel az év vége, okkal feltételezhető, hogy a mostani volt Kína területéről az idei utolsó űrindítás. Ebben az évben az ázsiai ország nem kevesebb mint 39 startkísérletet hajtott végre. Ezek közül azonban négy is kudarccal végződött. A 39-es szám az eddigi éves rekord beállítását jelenti, de 2018-ban magasabb volt a sikerek aránya.

Összehasonlításul 2021-ben amerikai cégek összesen 44 űrindítást végeztek (szintén 4 kudarccal), beleértve a Rocket Lab Új-Zéland területéről végrehajtott startjait is. A tevékenység oroszlánrésze a SpaceX-hez kapcsolódott.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024