Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kínai óceánkutató műhold indult
(Rovat: Kínai műholdak, Környezetünk védelme , Kínai rakéták - 2020.06.12 07:15.)

A Hajjang-1D (Haiyang-1D) műholdat egy kétfokozatú, Hosszú Menetelés-2D típusú hordozórakétával állították pályára június 10-én.

Az esemény magyar idő szerint 20:31-kor történt a tajjüani (Taiyuan) starthelyről. A műhold poláris (98,4° hajlásszögű), 775 km magasan húzódó körpályára került.


(Kép: Xinhua)

Az űreszköz polgári felhasználásra készült, az óceánok vizének színét (ezzel például a szennyeződéseket vagy a klorofilltartalmat) és felszíni hőmérsékletét méri távérzékeléses módszerrel. A műhold fedélzetén öt berendezés kapott helyet, köztük olyan is, amely a tengeri hajók követésében segít azok rádiójeleinek vételével. A Hajjang-1 (jelentése: óceán) sorozat előző (C jelű) tagja 2018 szeptemberében indult. A kínaiak egy eltérő műszerezettségű másik óceánkutató sorozatot (Hajjang-2) is működtetnek, azok közül legutóbb a B jelű állt pályára, szintnén 2018 folyamán, de októberben.

A mostani indítás során a Hosszú Menetelés-2D rakéta orrburrkolatával kapcsolatban is bemutatkozott egy újítás, amivel ismét egy lépést tettek a kínai szakemberek az alkatrészek újbóli felhasználhatóságának megteremtése irányában. Az orrkúp néhány perccel a start után leválik, amikor már nem kell védenie a hasznos terhet a sűrű légkörben való emelkedés során. Ezután a Kínából, a szárazföld belsejéből végzett startokat követően az orrburkolat irányítatlan módon a földfelszínre hullik vissza. Eközben a viszonylag könnyű szerkezet alakja eldeformálódik. Most egy X alakú megerősítést kapott az orrburkolat két fele, ezel jobban ellenállhatnak a viszontagságoknak, illetve mérőműszereket is telepítettek rájuk, hogy tanulmányozhassák a viselkedésüket a visszahullás ideje alatt.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024